Развитию регионов - поддержку правительства

06.04.2001, 11:02

5 апреля состоялось заседание Межведомственной комиссии по вопросам местного самоуправления, в котором приняли участие главы областных советов и руководители местной власти. (укр.)

Головним підсумком діяльності уряду в 2000 році стало створення умов для виходу України з економічної кризи на шлях стабільного і тривалого зростання. Цьому сприяли й заходи уряду з реалізації Державної регіональної політики щодо динамічного і збалансованого розвитку регіонів. Таку думку виступу Прем'єр-міністра Віктора Ющенка підтримали учасники засідання.

На засіданні розглядався звіт уряду про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України "Реформи заради добробуту" в частині реалізації завдань державної регіональної політики.

Перший віце-прем'єр-міністр Юрій Єхануров, як голова Міжвідомчої комісії, повідомив про здійснений урядом комплекс організаційних, економічних, правових заходів щодо посилення впливу місцевих органів виконавчої влади на прискорення розвитку регіонів. У 2000 році вперше за роки незалежності утримано стійку позитивну тенденцію зростання валового внутрішнього продукту (ВВП), яке склало 6%, і промисловості - 12,9%. За 2 місяці 2001 року зростання ВВП склало 7,6%, промисловості - 16,7%. Важливо те, що відбуваються серйозні зрушення в сільському господарстві, зростають капітальні вкладення і реальні доходи Державного бюджету. Доходи населення за 2 місяці цього року зросли на 8,6%. У 2000 році зростання обсягів промислового виробництва було у 25 регіонах, у 1999 році воно було у 21, а в 1998 - у 16 регіонах.

Важливим кроком для поліпшення розрахунків між суб'єктами господарювання стала політика уряду по скороченню бартеру і недопущення взаємозаліків. Реалізація продукції на бартерних умовах у минулому році склала 17,7% проти 32,7% в 1999 році. Скоротили реалізацію продукції на бартерних умовах 12 регіонів. 22 регіони зменшили суму недоїмки платежів до бюджетів та цільових фондів. У всіх без винятку областях перевиконано розрахункові показники надходжень до місцевих бюджетів.

Поліпшення економічної ситуації сприяло скороченню протягом року заборгованості з виплат зарплати в усіх секторах економіки. За 2000 рік сума загального боргу скоротилася у всіх регіонах, а в 1999 року ця позитивна тенденція була лише в 15-ти. Торік зріс розмір середньої зарплати в усіх регіонах. Найвищий її рівень в місті Київ (405 грн.), в Донецькій (292,4 грн.), Запорізькій (289,5 грн.), Дніпропетровській (274,3 грн.) областях. Тобто такі ідуть перекоси по регіонах.

Кабінетом Міністрів розроблено проект Концепції державної регіональної політики, який враховує як загальнонаціональні інтереси, так і інтереси регіонів у спільних зусиллях руху країни по шляху економічного зростання. Проект схвалено Національною радою з узгодження діяльності загальнодержавних і регіональних органів та місцевого самоврядування. Концепція має на меті запропонувати нові підходи впливу держави, які б стимулювали перед усім внутрішні регіональні ресурси розвитку. У ній визначені механізми, що забезпечують гарантований державою соціальний захист населення, утвердження справедливості у наданні державних та громадських послуг для всіх громадян незалежно від місця проживання. Визначаються й основні напрями підвищення ефективності системи управління соціально-економічним розвитком регіонів в умовах проведення адміністративної реформи із задіянням потенціалу місцевого самоврядування.

Кабінетом Міністрів з залученням широкого кола фахівців розроблена і схвалена концепція внесення змін до законів України "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про місцеві держадміністрації". В них передбачені шляхи децентралізації, деконцентрації, розмежування владних повноважень центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, посилення контрольних функцій місцевих держадміністрацій.

Важливим аспектом урядової політики є запровадження принципово нових сучасних правових механізмів державного регулювання регіонального розвитку, які спрямовані на підвищення ефективності використання потенціалу регіонів.

Учасники засідання схвалили діяльність уряду у виконанні завдань державної регіональної політики. Вони також подали пропозиції до звіту уряду щодо виконання його Програми діяльності "Реформи заради прогресу", який буде представлено Верховній Раді.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також