Вопросы экспорта украинских труб в Россию обсуждались на правительственном совещании

07.04.2001, 14:35

7 апреля Премьер-министр Украины Виктор Ющенко провел совещание, в котором приняли участие генеральный директор "Укртрубпрома" и руководители Нижнеднепровского трубного завода. (укр.)

Прем'єр-міністр запевнив, що українська сторона зробить усе можливе щоб 10 квітня на переговорах в Москві було досягнуто позитивних результатів щодо експорту українських труб до Російської Федерації.

Віктор Ющенко, зокрема, зазначив, що Україна володіє потужностями по виробництву труб 1-1,2 млн. т на рік. За його словами, основний ринок попиту на цю продукцію був, є і буде російський. Хоча останні 5-6 років були складними, минулого року була непогана динаміка приросту експорту, але в будь-якому випадку ця динаміка нижча від рівня 1997 року.

Взагалі, якщо говорити про перспективи співпраці, то тут є великі можливості як для української, так і для російської сторони, - наголосив Прем'єр. Тому під час візиту важливо розібратися з усіма питаннями, що викликають стурбованість учасників цього ринку.

Прем'єр-міністр підкреслив, що йдеться не про антидемпінгове, а про спеціальне розслідування. За його словами, "українська участь" аж ніяк не говорить про те, що тут відбуваються процеси демпінгу, які знижують внутрішню ціну. За російською процедурою, спеціальне розслідування починається, якщо виникає загроза того, що експортні операції можуть завдати збитків країні - покупцю.

Прем'єр вважає, що у цьому контексті немає підстав говорити про будь-які збитки, адже виробництво труб в Росії постійно зростає, починаючи з 1999 року. Питома вага українського імпорту труб у внутрішньому споживанні Росії зменшилася з 19% в 1997-1998 роках до 15%. В 1996 році було експортовано 823 тис. т, в 2000 році - 769 тис. т.

Прем'єр не передбачає легкої дискусії, оскільки, за його словами, йдеться про особливості перерозподілу ринку, причому дуже специфічного, який має стратегічні ознаки. Він висловив переконання, що українська сторона знайде аргументи для виходу, насамперед, із спеціального розслідування, запропонувавши сезонні квоти та інші механізми. Розробляється і буде узгоджений з директорами трубних заводів алгоритм розрахунків обсягів поставок труб згідно із запланованим введенням квот.

В нараді взяли участь Віце-прем'єр-міністр України Олег Дубина та заступник Міністра економіки України Андрій Гончарук.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також