Украинская экспедиция достигла цели

23.05.2001, 17:11

Национальная экспедиция "Украина-Гималаи-2001", посвященная десятой годовщине Независимости Украины, завершилась выполнением двойного задания. (укр.)

15 травня збірна команда України з альпінізму здійснила складне першосходження на безіменну вершину висотою 6251 метр, а 22 травня - сходження на один із світових велетнів - восьмитисячник Манаслу (8163 м) по досі ніким не пройденому маршруту.

Першосходження проводилось по південному ребру цього піка спортсменами Мстиславом Горбенком, Вадимом Леонтьєвим, Михайлом Загірняком, Сергієм Пугачовим, які й підняли на вершині прапори України та Непалу.

Дозвіл на першосходження українських спортсменів на безіменний пік 6251 м було отримано завдяки зверненню Президента України Л. Д. Кучми до Короля Непалу. У подальшому будуть завершені всі формальності щодо присвоєння піку 6251 м назви "Україна".

Історія ще не мала прецеденту присвоєння назв іноземних держав Гімалайським вершинам. Для вирішення цього питання було багато зроблено безпосередньо у Непалі повноважними представниками Міністерства закордонних справ України і керівництвом експедиції.

22 травня об 11:00 прапор України замайорів на восьмитисячнику Манаслу 8163 м, який підняли на вершину по новому, раніше ніким не пройденому маршруту, Владислав Терзиул, Вадим Леонтьєв, Сергій Ковальов.

Успіху передувала двомісячна виснажлива робота всіх учасників експедиції з подолання перешкод на технічно складному південно-східному ребрі вершини Манаслу.

Сходження українських спортсменів на безіменний пік і восьмитисячник Манаслу є спортивними досягненнями міжнародного рівня. Всі учасники експедиції надзвичайно втомлені, але здорові. Дякуємо всім, хто допомагав і вірив, що сходження здійсниться.

Українські альпіністи зробили свій дарунок десятій річниці Незалежності України, своїми спортивними досягненнями подбавши про її імідж у світі.
Валентин Симоненко, керівник експедиції "Україна-Гімалаї-2001", майстер спорту, заслужений тренер України.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також