В первом полугодии 2001 года инфляция составила 5,3%

10.07.2001, 11:15

В нынешнем году усиление тенденции экономического роста происходит, в отличие от прошлого года, при существенном замедлении роста цен. (укр.)

Протягом січня-червня 2001 року інфляція утримувалась в прогнозних межах і становила 105,3%. Це значно нижче відповідного показника минулого року (118,7%).

Насиченість економіки грошима, зростаючий обсяг виробництва в легкій, харчовій промисловості, подолання спаду сільськогосподарського виробництва в результаті прискорення структурних реформ в аграрному секторі сприяли насиченню товарами споживчого ринку та уникненню значних коливань цін.

На продовольчому ринку у червні ціни зросли на 0,7%, з початку року - на 7,3%. При зростанні цін на яйця (на 11,4%), м'ясо і птицю, ковбасні вироби і копченості, олію, оселедці (на 3,3-1,2%), знизилися ціни на вершкове масло, молоко і молочну продукцію, фрукти, картоплю та сир (на 4,3-1,5%). На 1,0-0,2% подешевшали крупи і бобові, овочі, маргарин, тютюнові вироби.

Ціни на непродовольчі товари практично залишилися на рівні попереднього місяця (з початку року - зросли на 0,3%). Під впливом сезонного попиту на 0,6-0,4% підвищилися ціни на садово-городній інвентар, друковані видання та електротовари. Ціни на бензин знизилися на 1,6%.

Ціни (тарифи) на послуги підвищилися на 0,6%. Сезонного підвищення зазнали ціни на санітарно-курортні та туристсько-екскурсійні послуги. На 1,3% подорожчали послуги пасажирського транспорту.

Контрольованість валютного курсу гривні, незначні коливання світових цін на енергоносії, сприятлива для українських експортерів кон'юнктура зовнішніх ринків зумовила уповільнення росту цін в базових галузях.

Темп росту цін виробників промислової продукції у червні 2001 року становив 100,2%, з початку року - 101,3%, що значно нижче за відповідні показники минулого року. Нижчі від інфляції темпи росту цін виробників в базових галузях запобігають накопиченню інфляційного потенціалу на споживчому ринку.
Инф. официального сайта Президента Украины.

Читайте також