Анатолий Кинах провел селекторное совещание по вопросам выплаты задолженности

05.07.2001, 11:37

4 июля состоялось селекторное совещание по вопросам погашения задолженности по заработной плате и другим социальным выплатам, на которое были приглашены руководители Министерств и ведомств, областных, городских и районных государственных администраций. (укр.)

Учасники наради заслухали інформацію Міністра праці Івана Саханя про стан погашення заборгованості із заробітної плати та соціальних виплат.

Міністр повідомив, що станом на 10 червня нинішнього року заборгованість із заробітної плати в економіці склала 4 млрд. 489,3 млн. гривень, що на 1 млрд. 866,3 млн. гривень менше, ніж на цю дату торік, і на 2 млрд. 703 млн. гривень менше, ніж максимальний рівень заборгованості в 7 млрд. 192,3 млн. гривень, зафіксований у серпні 1999 року.

Відзначалося, що за 5 місяців нинішнього року заборгованість скоротилася на 438,7 млн. гривень, або на 8,9%. На третину поменшала кількість підприємств-боржників та працівників, яким своєчасно не виплачена зарплата. Повністю погашена заборгованість минулих років на атомних та гідроелектростанціях, у газовій та нафтодобувній промисловості. Немає боргів по зарплаті, яка виплачується із бюджетів Києва та Севастополя, на підприємствах комунальної власності столиці України, практично ліквідовані борги у Вінницькій області. Суттєво скорочена загальна заборгованість в економіці у Волинській (на 20%), Харківській (на 19,7%), Чернівецькій (19%) областях. Більш як наполовину скорочено борги по зарплаті у Київській області, більш як на третину - у Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Однак на сьогодні невиконаними залишилися зобов'язання щодо повного погашення боргів по зарплатах у бюджетній сфері у першому кварталі. Більше того, у квітні-травні заборгованість по зарплатах виросла ще більш як на третину і склала на 10 червня 146,2 млн. гривень. З них борги із місцевого бюджету становлять 124 млн. гривень. Загалом бюджетна заборгованість за ці два місяці виросла у 21 регіоні України.

У недержавному секторі економіки заборгованість по заробітній платі складає 3 млрд. 61,7 млн. гривень. 48% від неї, а саме - 1 млрд. 588 млн. гривень - це борги, які не виплачені працівникам сільського господарства.

Не розрахувалася також держава із боргами щодо виплати допомоги сім'ям з дітьми та малозабезпеченим сім'ям. Недостатнім є фінансування житлових субсидій та субсидій на придбання палива за рахунок місцевих бюджетів.

На нараді були також заслухані повідомлення Міністра фінансів Ігоря Мітюкова та Міністра аграрної політики Івана Кириленка, виступ голови президії Федерації профспілок України, народного депутата Олександра Стояна. Про стан справ на місцях присутніх на нараді проінформували керівники державних адміністрацій Житомирської, Херсонської, Рівненської та Закарпатської областей.

Підсумовуючи обговорення, Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах підкреслив, що "стан погашення заборгованості із заробітної плати впродовж п'яти місяців є незадовільним". Якщо такими темпами скорочувати борги, зазначив він, то "нам не вистачить і чотирьох років на ліквідацію цього ганебного явища". "Уряд не може миритися з такою млявою, безпорадною позицією центральних та місцевих органів виконавчої влади, які не забезпечують виконання завдання Президента України, Верховної Ради України щодо погашення заборгованості у 2001 році", - підкреслив він.

А тому Кабінет Міністрів, за словами А.Кінаха, кожне засідання уряду відтепер буде починати з інформації про стан погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат. При цьому моніторинг здійснюватиметься як у галузевому, так і регіональному розрізах. Персональна відповідальність за розв'язання проблем погашення заборгованості, зазначив Анатолій Кінах, покладається на перших осіб, які очолюють органи виконавчої влади.

Складний і відповідальний період починається на селі, сказав А. Кінах. Треба зробити все, щоб за рахунок цьогорічного врожаю погасити борги перед селянами. Більш того, необхідно так організувати систему оплати праці на селі, щоб вона випереджувала саму появу такої заборгованості і в подальшому. Саме таке завдання постає перед Мінагрополітики.

Прем'єр-міністр нагадав також, що напружена ситуація з виплатою зарплати та погашення заборгованості склалася у вугільній галузі. Додатковим тягарем на шахти лягає півмільярдна заборгованість по регресних виплатах. Тож Мінпаливенерго, іншим зацікавленим органам виконавчої влади дано доручення внести пропозиції щодо пошуку додаткових джерел для розв'язання цієї проблеми.

Прем'єр-міністр України окреслив чіткі завдання на найближчий період. До 10 липня, підкреслив А. Кінах, необхідно вжити всіх невідкладних заходів для скорочення заборгованості із заробітної плати підприємствами. За підсумками цієї роботи належну оцінку повинні отримати всі посадові особи - від директора державного підприємства до керівника органу виконавчої влади, який уклав з ним контракт.
Инф. пресс-службы Премьер-министра Украины.

Читайте також