За то, чтобы лес все рос и рос

17.09.2001, 17:54

16 сентября в Украине отмечали День работника лесного хозяйства. (укр.)

Для когось ліс - це гриби, для когось - суниці, чорниці чи ожина, для городян - переважно місце відпочинку з неодмінними шашликами і печеною у багатті картоплею, хтось бере рушницю і йде в ліси полювати зайця, а то й кабана, а для них гаї, діброви та березняки - це щоденна рутинна робота. Яка б не була погода, а доводиться взувати чоботи, одягати зелений кітель і йти в ліс. Бо є така професія - лісник, є таке завдання - берегти "зелені легені" планети і є така зарплата - 72 гривні на місяць (принаймні, була на початок нинішнього року. Можливо, до свята підвищили...). А якщо в тебе 500 гектарів лісу під наглядом (саме стільки у віданні одного лісника), то за день намахаєшся так, що й світ здасться немилим. Авто, навіть старенька "Нива", для них - велика розкіш, якщо є - бензину нема, тому доводиться "гуляти" "пішаком" або на велосипеді.

Скажете, що то за робота: ліс росте, а ти споглядаєш? Так воно-то так, але не зовсім. Бо вигорить ділянка - її треба вичистити, викорчувати і наново насадити. Підростають деревця - за ними слід доглядати. Утворився яр - його потрібно зупинити. "Дозріває" ліс - час його проріджувати. А ще звірину розводити, доглядати тваринок, берегти від непроханих гостей і дерева, і живність - спробуй встережи. А все це гроші, гроші, гроші... Тому робота лісника видається такою ж неймовірною, як його життя у наш час на 72 гривні з родиною. Проте люди якось же працюють! Шукають кошти і собі на прожиття, і на продовження своєї лісівничої справи. Аякже інакше, якщо держава може собі дозволити не знаходити фінансування на ліси, то їхні охоронці не можуть опускати руки, вони знають - через 50-80 років їхнім онукам доведеться "розхльобувати" бездіяльність дідів.

Сьогодні в Україні 10,8 мільйона гектарів лісу, або 15,6% території України. Більшість з них - 66% - належать до Державного комітету лісового господарства, ще 26% - колишнім колгоспам і радгоспам і лише 8% - іншим відомствам. Десь ліси доглядають гірше, десь - краще. Хтось нещадно нищить лісову ділянку, яку під час реформи "хапнув" у власність, хтось відчайдушно садить державний ліс і усіляко заперечує проти його приватизації, а хтось вирощує дерева на приватній землі, щоб уже своїм лісом скористалися його діти або діти його дітей. Кожен, хто так чи інакше "вийшов з лісу", святкував у неділю професійне свято - День працівника лісового господарства.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також