Одобрена Программа социального и экономического развития Украины на 2002 год

06.09.2001, 10:33

На заседании Кабинета Министров Украины 5 сентября одобрен проект Государственной программы экономического и социального развития Украины на 2002 год. (укр.)

Програма визнає взаємоузгоджену з показниками Держбюджету на 2002 рік державну політику, забезпечує прозорість прийняття урядових рішень, створює можливості суспільного контролю за її виконанням.

В проекті вперше окреслюються стратегічні цілі соціально-економічного розвитку країни - подолання бідності та підвищення рівня життя громадян, забезпечення стійкого економічного зростання, створення конкурентноспроможної ринкової економіки, поліпшення структури національної економіки на основі інноваційної моделі розвитку, інтеграція в європейські структури та світову економічну систему.

Як підкреслив у доповіді Міністр економіки та з питань європейської інтеграції Олександр Шлапак, проект програми вперше містить бюджет розвитку. Він складається з програм, які забезпечують інвестиційний та інноваційний розвиток економіки, в тому числі інвестицій в основний капітал підприємств усіх форм власності. У документі закладені реальні можливості збільшення державних інвестицій у розвиток місцевого самоврядування, соціальну сферу, житлове будівництво.

Він наголосив, що виконання Державної програми економічного і соціального розвитку України на 2002 рік передбачає безумовне вдосконалення законодавчої бази і висловив надію щодо плідної співпраці з парламентом у напрямку реформування чинного законодавства.

Державна програма економічного та соціального розвитку є абсолютно конкретним документом. В ній наведено основні прогнозні показники розвитку як країни в цілому, так і регіонів, галузей економіки на наступний рік. Програма визначає заходи державного регулювання соціально-економічних процесів, критерії досягнення цілей, завдання на середньострокову перспективу.

Повна реалізація Державної програми забезпечить зростання ВВП на 6%, обсягів промислового виробництва на 7%, обсягів інвестицій за рахунок усіх джерел фінансування на 19%, реальних грошових доходів населення на 6,5%, заробітної плати працівників на 6,4%, пенсій та грошових допомог на 7,6%. Рівень інфляції протягом року знизиться до 9,8%.

Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах підкреслив, що необхідно доопрацювати проект за такими напрямками: додати до завдань максимально конкретні механізми їх реалізації, а також в повній мірі врахувати ризики соціально-економічної політики. Серед ризиків він виділив такі, що є наслідком незбалансованості соціально-економічної політики та законодавчої бази; такі, що випливають з тенденцій розвитку світової економіки. Після доопрацювання проект буде передано у Верховну Раду.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також