Украина должна ратифицировать Европейскую конвенцию по борьбе с терроризмом

15.01.2002, 11:35

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту ратифицировать Европейскую конвенцию по борьбе с терроризмом. (укр.)

Документ спрямований на створення правових умов, необхідних для координації і співробітництва України з державами-членами Ради Європи у боротьбі та запобіганні тероризму, а також для притягнення до відповідальності осіб, причетних до вчинення терористичних актів.

Згідно з Конвенцією держави-учасниці зобов'язуються не розглядати злочини терористичного характеру як політичні, пов'язані з політичними, або скоєні з політичних умов. У документі міститься перелік таких злочинних діянь: захоплення літаків, заручників, використання бомб, гранат, ракет, розривних листів та посилок, якщо це призводить до погрози фізичному здоров'ю людей. Крім того, Конвенція уповноважує договірні сторони не вважати політичними злочинами насилля проти життя, фізичної недоторканності або свободи осіб.

При цьому передбачено право держав-учасниць, до яких направлено запит про видачу, відмовити у виконанні запиту, якщо є підстави вважати, що запит зроблений з метою переслідування або покарання особи через її расову, національну або релігійну приналежність, а також політичні переконання.

Парламентський Комітет зазначив, що Європейська конвенція була розроблена з метою сприяння видачі правопорушників, які вчинили акти тероризму, і її ратифікація Верховною Радою сприятиме підвищенню авторитету України та зміцненню її статусу як держави, яка вживає заходів із запобігання та припинення тероризму як на національному, так і на міжнародному рівні.

Довідково. Європейська Конвенція про боротьбу з тероризмом від 1977 року була підписана Україною 8 червня 2000 року у Страсбурзі. ЇЇ учасниками є 32 європейські країни. Положення Конвенції доповнюють Європейську конвенцію про видачу правопорушників 1957 року, учасницею якої є Україна.
По материалам Информационного управления Верховной Радой Украины.

Читайте також