Меняется закон "О пенсиях за особые заслуги перед Украиной"

16.01.2002, 10:40

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений к закону "О пенсиях за особые заслуги перед Украиной". (укр.)

Законопроектом пропонується конкретизувати перелік осіб, які мають державні нагороди, що дасть можливість впорядкувати коло осіб, які можуть претендувати на пенсію за особливі заслуги; здійснити диференціацію розміру цих пенсій в залежності від категорії її отримувачів; визначати суму цих пенсій, виходячи з розміру прожиткового мінімуму; уточнити коло громадян, які мають право на призначення зазначеної пенсії у разі втрати годувальника.

Зокрема, право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною, згідно із законопроектом, отримають також Герої України та громадяни, відзначені почесним званням "народний".

Документом пропонується також встановлювати пенсії за вислугу років. У чинному законі такі пенсії встановлюються за віком, по інвалідності та у разі втрати годувальника.

Законопроектом передбачається надати право на отримання надбавки до пенсії утриманцям військовослужбовців, які посмертно нагороджені державними нагородами.

Законопроектом пропонується встановити розмір надбавки до пенсії за особливі заслуги від 10% до 40% прожиткового мінімуму. У разі зміни розміру прожиткового мінімуму органи, що виплачують пенсії, збільшують надбавки на відповідний коефіцієнт підвищення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з дати зміни цього розміру.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також