Необходимо законодательно разделить разведывательную и контрразведывательную деятельность

17.01.2002, 13:06

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении проект закона о контрразведывательной деятельности. (укр.)

Законопроектом передбачається законодавчо розмежувати розвідувальну, контррозвідувальну та оперативно-розшукову діяльність, які здійснюються різними правоохоронними органами відповідно до їх компетенції, визначеної чинним законодавством та даним законопроектом.

Парламентський Комітет констатував, що в чинному законодавстві визначені поняття оперативно-розшукової діяльності та розвідувальної діяльності, їх правова основа, суб'єкти, які мають право їх здійснювати. Водночас, законодавчого визначення контррозвідувальної діяльності немає.

Законопроектом передбачається надати виняткове право ведення контррозвідувальної діяльності контррозвідувальним органам та підрозділам Служби безпеки України. Документом забороняється проведення такої діяльності іншим органам державної влади та їх структурним підрозділам, установам і організаціям, юридичним та фізичним особами.

Документом визначені принципи котррозвідувальної діяльності, які грунтуються на законності дотримання прав і свобод людини, конспірації, поєднанні гласних та негласних форм та методів діяльності, комплексному використанні правових, профілактичних та організаційних заходів.

Документом також визначаються підстави для проведення контррозвідувальної діяльності, обов'язки і права органів та підрозділів, що здійснюють контррозвідувальну діяльність, основні засади її організації.

Законопроект передбачає захист відомостей про контррозвідувальну діяльність, соціальні та правові гарантії співробітників, які займаються контррозвідувальною діяльністю, а також гарантії законності під час здійснення контррозвідувальної діяльності.

Документом передбачені контроль і нагляд за контррозвідувальною діяльністю, які здійснюватимуться відповідно до вимог Конституції України та чинного законодавства.

Парламентський Комітет відзначив особливу актуальність законопроекту у зв'язку з терористичними актами і "бактеріологічною атакою" проти США, початком антитерористичної операції держав НАТО та необхідністю забезпечення державної безпеки України, насамперед протидії можливим диверсійним і терористичним проявам, запобігання бактеріологічній та біологічній загрозі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також