Президент защищает права потребителей

18.01.2002, 12:40

Президент Украины подписал Указ "О мерах по усилению государственной защиты прав потребителей", которым предусматривается осуществление комплекса мероприятий, направленных на смягчение негативных тенденций на потребительском рынке и повышение эффективности государственной защиты прав потребителей. (укр.)

Ситуація на споживчому ринку України продовжує залишатися складною, особливо, що стосується якості та безпеки товарів, робіт і послуг суб'єктів господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, що систематично порушують права споживачів.

Результати перевірок свідчать, що 90% суб'єктів сфери торгівлі, громадського харчування і послуг допускають порушення законодавчо визначених прав споживачів. Причинами такої ситуації є невпорядкованість торговельної мережі, недосконалість законодавства, негативні процеси, що мають місце в період становлення малого і середнього підприємництва, послаблення контролю та нагляду з боку контролюючих органів за діяльністю підприємницьких структур тощо.

З метою поліпшення ситуації в цій сфері Указом Президента України передбачено посилення державного захисту прав споживачів, підвищення ефективності контролю за якістю і безпечністю товарів, робіт, послуг. Зокрема, Кабінетові Міністрів України доручається утворити міжвідомчу раду з питань захисту прав споживачів на чолі з Віце-прем'єр-міністром, розробити Програму захисту прав споживачів на 2002-2005 роки, створити систему оперативного взаємного повідомлення органів державного контролю про виявлені неякісні та небезпечні товари.

Крім того, передбачається поліпшення взаємодії територіальних органів у справах захисту прав споживачів Держстандарту України з іншими органами контролю та правоохоронними органами.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також