За курение в общественном месте - административное взыскание

18.01.2002, 11:44

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту рассмотреть в первом чтении законопроект о внесении изменений в Кодекс Украины об административных правонарушениях. Эти изменения касаются установления административной ответственности за курение в общественных местах и за продажу несовершеннолетним алкогольных напитков и табачных изделий. (укр.)

Документом пропонується за куріння на робочому місці, а також куріння в приміщеннях закритих спортивних споруд, на територіях закладів охорони здоров'я, освіти, культури, в приміщеннях, де розміщуються органи державної влади чи органи місцевого самоврядування стягувати штраф у розмірі від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення за одне з таких порушень, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів.

Законопроект також передбачає, що зберігання, роздрібна або оптова торгівля алкогольними напоями, тютюновими виробами, спиртом етиловим, коньячним або плодовим на територіях закладів культури, освіти, фізичної культури і спорту, у місцях проведення фізкультурно-спортивних змагань, гуртожитках, а також на прилеглих до них територіях, тягне за собою накладення штрафу від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Документом встановлюється, що продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18-річного віку, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Парламентський Комітет зазначив, що законодавча пропозиція народних депутатів в разі її схвалення Верховною Радою стане значним кроком на шляху до припинення "національної катастрофи вимирання та виродження українського народу, спричиненої такими соціальними хворобами як куріння та алкоголізм".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також