Военные обсудили свой бюджет на 2002 год

19.01.2002, 12:11

Недовыполнение бюджетных показателей в 2001 году может негативно повлиять на достаточно ограниченное финансирование Вооруженных Сил Украины в 2002 году. (укр.)

За результатами прийнятого Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" в Міністерстві оборони відбулася нарада з керівним складом військового відомства. Головуючий на нараді Міністр оборони України генерал армії України Володимир Шкідченко поставив конкретні завдання щодо складання кошторисів, виходячи із реальних бюджетних призначень.

Під час наради також було розглянуто цьогорічний бюджет Збройних Сил України та ретельно проаналізовано пріоритетні напрямки фінансування. Разом з тим, Володимир Шкідченко зазначив, що підвищення ефективності використання бюджетних коштів можливе лише за умов посилення своєчасного контролю за їх цільовим використанням та жорсткої економії на всіх рівнях.

Згідно із Законом України "Про Державний бюджет України на 2002 рік" Міністерству оборони України передбачено виділити 3 млрд. 291,1 млн. грн., що становить 1,32% від прогнозованого ВВП на 2002 рік.

По статтях у 2002 році передбачено виділити:
- 254 млн. 646,8 тис. грн. на Програму реформування та розвитку ЗС України;
- 100 млн. грн. на закупівлю озброєння та військової техніки;
- 51 млн. 50 тис. грн. на прикладні дослідження у сфері військової оборони держави;
- 50988,5 тис. грн. на програму відновлення боєздатності, утримання, експлуатації, ремонту озброєння та військової техніки;
- 458663,5 тис. грн. на тилове забезпечення війська;
- 15594 тис. грн. на будівництво житла для військовослужбовців;
- 100110,5 тис. грн. на забезпечення участі у миротворчих операціях.

Але якщо взяти загальні бюджетні показники за 2001 рік по всім розпорядникам коштів для Міністерства оборони України, а також врахувати індекс інфляції 11,6% та реальне зростання ВВП на 6%, можна констатувати той факт, що були реальні фінансові можливості збільшення видатків на оборону на 1 млрд. грн.

В порівнянні з минулим роком скоротилося фінансування Програми реформування та розвитку ЗС України, хоча і за минулий рік вона була профінансована тільки на 39,3%. Також скоротилося фінансування на закупівлю техніки та озброєння і на проведення науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт.

За оперативними даними Головного фінансово-економічного управління Міністерства оборони України в цьому році недовиконання бюджетних призначень за 2001 рік може негативно вплинути на досить обмежене фінансування 2002 року. Так, наприклад, якщо у 2000 році Збройні Сили були профінансовані на 100% за загальним фондом, то 2001 тільки на 83,8% у цілому. Основна причина такого стану - невиконання своїх боргових зобов▓язань НАК ⌠Нафтогаз України■ перед Міністерством оборони України. Разом з тим за загальним фондом Міністерство оборони було недофінансовано на 82,4 млн. грн., незважаючи на те, що ці фонди входять до захищених статей держбюджету. Також 1 млн. грн. не отримано по централізованим капітальним вкладенням. Таким чином, борги за 2001 рік перевищили 500 млн. грн. і перейшли на 2002 рік.

Зміни також торкнулися і такого злободенного питання, як пільги для військовослужбовців та членів їхніх сімей. Як відомо, на засіданні Верховної Ради було відмінено дію 48 статті, яка передбачала призупинення дій положень законодавчих актів України у частині надання пільг військовослужбовцям та членам їхніх сімей. Порядок забезпечення пільг буде доведено пізніше Кабінетом Міністрів України. Але вже зараз постає питання яким чином буде проводитися забезпечення пільг, якщо бюджетне фінансування на 2002 рік менше ніж у минулому та при наявності боргу біля 500 млн. грн., який перейшов із 2001 року.

Разом із тим, у цьогорічному бюджеті є і позитивні моменти - це текстові статті. Але для їх реалізації необхідно прийняти відповідні постанови уряду. Так, наприклад, у разі їх прийняття, за рахунок реалізації статті 23, Міністерство оборони за рахунок державних централізованих капітальних вкладень зможе отримати 50 млн. грн. на фінансування Програми технічного переозброєння Збройних Сил. За рахунок реалізації статті 51, як виняток, у 2002 році звільняються від сплати земельного податку військові частини, військові навчальні заклади, науково-дослідні установи, дитячі санаторно-курортні та оздоровчі заклади, а також підприємства оборони України. Стаття 62 передбачає, що Кабінетом Міністрів України буде запроваджено механізм погашення фактичної кредиторської заборгованості Збройних Сил за отримані військове майно, товари, продукцію, виконані роботи та надані послуги, що склалася станом на 1 січня 2002 року.

За словами помічника Міністра оборони України з питань формування бюджету та економічно-фінансової діяльності генерал-майора Валерія Мунтіяна, велике занепокоєння викликає фактичне виконання бюджетних призначень у 2002 році Держказначейством України. На його переконання, вже сьогодні Кабінет Міністрів має вжити заходи по акумуляції та концентрації ресурсів для стовідсоткового забезпечення фінансування потреб Міністерства оборони України.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також