Завершился визит Президента Украины в Грузию

19.12.2002, 11:27

Президент Украины Леонид Кучма в рамках рабочего визита в Грузию принял участие в церемонии подписания двусторонних документов. (укр.)

Зокрема, було підписано Угоду між Міністерством аграрної політики України і Міністерством сільського господарства та продовольства Грузії про співробітництво у галузі карантину рослин, Угоду між Державним комітетом України з державного матеріального резерву і Міністерством сільського господарства та продовольства Грузії про співробітництво у галузі агропромислового комплексу.

На спільній прес-конференції після закінчення церемонії підписання двосторонніх документів Президент України зазначив, що між державами існує досконала договірно-правова база (понад 100 договорів). Глава української держави відзначив перспективність торгівельно-економічного співробітництва, зробивши акцент на розвитку транспортного коридору. Він підкреслив, що більш ефективне використання поромної переправи Іллічівськ-Поті дало змогу збільшити вантажопотік, а відповідно і зміцнити торгівельно-економічні відносини України і Грузії.

Під час зустрічі глави держав також обговорили питання збільшення транспортування нафти транспортним коридором через Поті. Президент України зазначив, що є можливість збільшити обсяги транспортування з 5 до 15 млн. тонн на рік, адже Україна є транзитною державою, і має потужний нафтопровід Одеса-Броди-Гданськ.

Крім цього, Президент України наголосив на необхідності проведення скоординованих дій України і Грузії в рамках ГУУАМ, зокрема, щодо створення зони вільної торгівлі. При цьому Л. Кучма зазначив, що Україна ратифікувала і підписала Угоду про зону вільної торгівлі. На його думку, наступна зустріч має більш чітко визначити питання співробітництва в межах ГУУАМ. На думку Президента України, три кити, на яких повинні базуватися країни в рамках ГУУАМ: економіка, з точки зору вільної торгівлі, енергетика і безпека.

Також під час переговорів було приділено увагу врегулюванню конфлікту між Грузією і Абхазією. Л. Кучма підкреслив, що Україна готова сприяти врегулюванню конфлікту.

Глава української держави також підкреслив, що наступного року в Грузії проводитимуться дні культури України.

У ході зустрічі серйозну увагу було приділено питанням європейської і євроатлантичної інтеграції. За словами Л. Кучми, на сьогодні необхідно посилити взаємодію України і Грузії на шляху до європейських і євроатлантичних структур.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також