Для реализации Земельной реформы

27.12.2002, 11:57

Кабинет Министров Украины одобрил законопроекты, которые необходимы для реализации Земельной реформы. (укр.)

Справжнє економічне піднесення України почнеться тоді, коли в обіг буде введено її головне багатство - землю, яка отримає свою справжню ціну і господаря. Найважливіший крок у цьому напрямі - ухвалення Земельного кодексу України, що набув чинності з 1 січня 2002 року. Проте цей основоположний документ запрацює лише за умов ухвалення низки законів, що врегулюють існуючі розбіжності та неузгодженості з іншим законодавством.

На сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів було розглянуто кілька законопроектів, необхідних для запровадження Земельного кодексу України.

Без сумніву, сучасний і перспективний стан економіки потребують законодавчого врегулювання процесу проведення грошової оцінки земель та земельних ділянок, яка узгоджувалася б з міжнародними стандартами. Саме в проекті Закону України "Про оцінку земель" і визначаються засади проведення грошової оцінки земель та земельних ділянок, основні положення відповідної документації, права, обов'язки та відповідальність учасників землеоціночної діяльності, її державне регулювання. Розкрито методи нормативної та експертної грошової оцінки земель та земельних ділянок, їх основні положення, особливості оцінки земель, земельних ділянок сільськогосподарського та несільськогосподарського призначення. Ухвалення законопроекту сприятиме удосконаленню плати за землекористування, розвитку ринку земель і, зокрема, системи іпотечного кредитування. Воно матиме позитивні правові, соціально-економічні та міжнародні наслідки. Все це фактично унеможливить проведення некваліфікованої або недобросовісної оцінки, отже захищеними будуть інтереси мільйонів громадян, які набули або набувають у власність земельні ділянки. Суттєвим вбачається і розвиток інвестування при одночасному зниженні ризиків деформацій на земельному ринку України.

Надто важливим є проект Закону України "Про ринок земель". Цим документом будуть встановлені правові засади організації, розвитку та функціонування ринку земель. Таким чином вдасться реалізувати права і встановити обов'язки громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, територіальних громад і держави на придбання земельних ділянок у власність та розпорядження придбаними ділянками.

Із прийняттям даного проекту закону в Україні буде організовано прозорий ринок земель державної, комунальної та приватної власності. Отже з'явиться можливість проводити земельні торги, що зумовить підвищення інвестиційної активності, розвиток інфраструктури ринку земель.

Поліпшенню господарювання має сприяти розглянутий на засіданні проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про оренду землі". Сьогодні необхідні нові підходи прийняття рішень в галузі земельних відносин, ефективного використання земельних ресурсів, створення оптимальних умов для суттєвого збільшення соціального, інвестиційного і виробничого потенціалів землі, перетворення її у самостійний фактор економічного зростання. Все це - пріоритети нинішньої політики держави в галузі земельних відносин.

Оренда землі в Україні відновилась з ухваленням у жовтні 1998 року Закону України "Про оренду землі". Завдяки цьому документу здійснюється оренда земельних ділянок в усіх сферах народного господарства. Особливого значення оренда землі набула в аграрній сфері. Сьогодні в Україні кількість власників розпайованих земельних ділянок та власників сертифікатів на земельну частку становить майже 7 млн. осіб. Право оренди землі створило можливість розвитку селянських (фермерських) господарств, які лише за останні два роки збільшили своє землекористування майже у 2 рази. Для нових товарних господарств, які виникли у відповідності до Указу Президента від 03.12.1999 р., формування землекористувань також можливе лише завдяки оренді землі.

Разом з тим, трирічний досвід орендних земельних відносин висвітлив багато проблем, перш за все економічних, які вимагають невідкладного правового врегулювання. На разі є необхідність зняти штучні перепони доступу до права підприємницької діяльності з використанням землі на умовах оренди. Необхідно посилити економічну відповідальність за стан об'єктів оренди, чітко диференціювати її між орендарем і орендодавцем, забезпечити надійний захист прав суб'єктів орендних відносин.

Законопроект пройшов широке громадське обговорення. Зокрема, 24 області надіслали свої зауваження і пропозиції, більшість яких було враховано. У порівнянні з діючим Законом України "Про оренду землі" новий законопроект увібрав набутий за часи земельної реформи досвід орендних відносин, поглибив економічний зміст договору. Документом врегульовані відносини щодо оренди земельних ділянок під цілісними майновими комплексами; встановлений порядок складання опису об'єкта оренди, правильність якого має надзвичайно важливе значення при припиненні, розірванні і поновленні договору; визначена можливість перевірки орендарем стану об'єкта оренди, процедура ліквідації виявлених недоліків; визначені наслідки відмови орендаря від орендованої земельної ділянки; передбачена можливість орендарям обмінюватись суміжно розташованими орендованими земельними сільськогосподарськими ділянками на період дії договорів оренди; врегульовані питання ризику випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди; встановлено порядок страхування об'єкта оренди; з урахуванням аналізу гальмуючих факторів щодо оренди землі, визначено механізм нотаріального посвідчення договорів оренди.

На засідання Кабінету Міністрів було винесено також проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Пропоновані зміни дадуть можливість узгодити норми земельного законодавства з іншим законодавством при регулюванні правовідносин в цих сферах. Пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення; Законів України "Про природно-заповідний фонд України", "Про сільськогосподарську кооперацію", "Про трубопровідний транспорт", "Про залізничний транспорт", "Про плату за землю", "Про освіту", "Про підприємництво", "Про наукову і науково-технічну діяльність", "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва", "Про місцеві державні адміністрації" "Про господарські товариства", "Про ліцензування певних видів господарської діяльності", "Про місцеве самоврядування в Україні". Пропонується визнати такими, що втратили чинність Закони України "Про форми власності на землю" та "Про угоди щодо відчуження земельної частки (паю)".

Прийняття цього законопроекту забезпечить можливість застосування норм Земельного кодексу, усуне розбіжності, що існують в цій сфері сьогодні.

У винесеному на розгляд засідання Кабінету Міністрів проекту Закону України "Про державний земельний кадастр" передбачається створення нормативно-технічної бази ведення державного земельного кадастру - ефективного механізму регулювання земельних відносин і державного управління земельними ресурсами через призму земельно-кадастрової інформації та реалізації положень Земельного кодексу України щодо гарантії державою права власності та користування земельними ділянками, раціонального використання та охорони земель.

Законопроект визначає правові і організаційні засади ведення державного земельного кадастру, використання кадастрових відомостей спрямованих на захист права власності та користування земельними ділянками, раціонального використання та охорони земель.

В проекті закону висвітлено поняття та призначення державного земельного кадастру і основні завдання та принципи його ведення. Визначено, що об'єктом державного земельного кадастру є всі землі та земельні ділянки в межах території України та тісно пов'язані з ними об'єкти нерухомості. Розкрито зміст складових державного земельного кадастру та визначено систему, яка складається з трьох рівнів його ведення. Також визначено склад основної і допоміжної документації та перелік основних видів робіт і обстежень, які забезпечують ведення державного земельного кадастру. Встановлена трирівнева архітектура автоматизованої системи державного земельного кадастру та визначена структура бази даних державного земельного кадастру.

Ухвалення Закону України "Про державний земельний кадастр" та запровадження автоматизованої системи ведення державного земельного кадастру створить сприятливі передумови для реєстрації прав на землю та нерухомість, гарантії надійності цих прав, сприятиме інвестиційній активності, розвитку ринку землі і нерухомості, підтримці системи оподаткування та земельноіпотечного кредитування.

Кабінет Міністрів схвалив законопроекти, що пропонуються для реалізації Земельної реформи, водночас дано кілька днів на остаточне погодження всіх аспектів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також