Парламенту предлагают увеличить штрафы за нарушение правил дорожного движения

27.12.2002, 11:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений и дополнений к Кодексу Украины об административных нарушениях. (укр.)

Законопроектом передбачається внести низку змін з метою суттєвого підвищення штрафних санкцій за порушення правил дорожнього руху, а також встановити адміністративну відповідальність за порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових автотранспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами.

Порушення правил перевезення небезпечних речовин і предметів на транспорті, проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів. Встановлена також відповідальність за порушення правил проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами.

Документом, зокрема, пропонується посилити адміністративну відповідальність за порушення правил дорожнього руху водієм у стані сп'яніння - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних доходів громадян або позбавлення права керування всіма видами транспортних засобів на строк від одного до трьох років з оплатним вилученням транспортного засобу і на інших осіб - накладення штрафу від сімдесяти до ста двадцяти неоподатковуваних мінімумів з оплатним вилученням транспортного засобу.

Законопроектом також пропонується викласти у новій редакції статтю 122 Кодексу, якою встановлені перевищення швидкості руху поділити на дві частини: від 20 до 50 кілометрів та більш як на 50 кілометрів, підвищити штраф за ненадання водіями транспортних засобів переваги в русі пішоходам на нерегульованих пішохідних переходах. Порушення першої частини тягнуть за собою накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортним засобом на строк від одного до шести місяців. Порушення другої - тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортним засобом на строк від двох до шести місяців.

Комітет зазначив, що прийняття законопроекту дозволить удосконалити діяльність Державтоінспекції по забезпеченню безпеки дорожнього руху, підвищити вимоги до водіїв і посадових осіб за порушення правил дорожнього руху, сприятиме зменшенню негативних тенденцій зростання дорожньо-транспортного травматизму.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також