Парламенту предложено ратифицировать международные соглашения

28.12.2002, 11:32

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендовал парламенту ратифицировать Соглашение между Украиной и Португальской Республикой о содействии и взаимной защите инвестиций, а также Соглашение между Кабинетом Министров Украины и правительством Республики Македония о международных автомобильных перевозках пассажиров и грузов. (укр.)

Законопроектом, внесеним Президентом України про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про сприяння та взаємний захист інвестицій, пропонується надати чинності Угоді, підписаній 25 жовтня 2000 року в м. Лісабон.

Ця Угода сприятиме пошуку й розвиткові перспективних напрямів інвестиційного співробітництва, зокрема, залученню іноземного капіталу та технологій, активізації зовнішньоторговельного обороту та технічному співробітництву між Україною та Португальською Республікою.

Угодою передбачено надання кожною з Договірних Сторін інвесторам іншої Договірної Сторони режиму найбільшого сприяння.

Інвестиції інвесторів будь-якої з Договірних Сторін отримуватимуть повний захист і охорону на території іншої Договірної Сторони, положеннями Угоди гарантується рівне і справедливе ставлення до капіталовкладень інвесторів Договірних Сторін.

Угодою передбачено режим захисту інвестицій кожною з Договірних Сторін від примусової експропріації внаслідок форс-мажорних обставин. В разі здійснення такої експропріації Сторона що її здійснила, повинна надати справедливу та адекватну компенсацію інвесторам за втрати, яких зазнали під час періоду реквізиції або як результат руйнування власності.

Положення Угоди не створюють будь-яких особливих прав та привілеїв для інвестицій Договірних Сторін у порівнянні з тими, що передбачені або будуть передбачені в майбутньому чинним законодавством України та Португальської Республіки для всіх іноземних інвестицій.

Прийняття Закону про ратифікацію забезпечить чинність та розпочне безпосередню реалізацію в двохсторонніх відносинах Угоди між Україною та Португальською Республікою про сприяння та взаємний захист інвестицій, імплементує її положення в національне законодавство. Це дасть можливість створення сприятливого інвестиційного клімату, дасть змогу іноземним інвесторам використовувати міжнародно-правові механізми захисту інвестицій (більш стабільні) порівняно з нормами національного права, що значно знизить можливість некомерційних ризиків, збільшить обсяги іноземних інвестицій, зробить значний внесок в забезпечення макроекономічної стабільності української економіки.

Іншим законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Македонія про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів, підписану 5 березня 2002 року в м. Київ.

Угоду укладено на чотири роки і її дія буде автоматично продовжуватися на кожний наступний рік за умови, якщо жодна з Договірних Сторін не денонсує цю Угоду, повідомивши про це у письмовій формі іншу Договірну Сторону не пізніше ніж 90 днів до закінчення строку дії Угоди.

Положення Угоди визначають умови і порядок проїзду автотранспортних засобів (автобусів і вантажних автомобілів), що здійснюють перевезення пасажирів і вантажів між Україною і Македонією та транзитом через їх території.

Укладення міжурядової двосторонньої Угоди з Македонією про міжнародні автомобільні перевезення пасажирів і вантажів викликане необхідністю створення двосторонньої договірно-правової бази для здійснення автомобільного сполучення між обома державами.

Ратифікація Угоди забезпечить надійний правовий механізм міжнародного рівня для реалізації та активізації процесу двосторонніх міждержавних зв'язків між Україною та Республікою Македонія, розвитку співробітництва у галузі автомобільного транспорту та туризму, налагодження ділових зв'язків.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також