Правительство Украины рассмотрело законопроекты по защите прав детей

28.12.2002, 11:32

Кабинет Министров Украины одобрил проекты Закона Украины "О ратификации Факультативного протокола к Конвенции по правам детей относительно участия детей в вооруженных конфликтах" и "О ратификации Факультативного протокола к Конвенции ООН по правам детей относительно торговли детьми, детской проституции и порнографии". (укр.)

Ратифікувавши у 1991 році Конвенцію про права дитини, Україна взяла на себе зобов'язання перед світовим товариством забезпечити права cвоїх маленьких громадян відповідно до загальновизначених міжнародних стандартів.

Факультативні протоколи передбачають заборону участі у воєнних діях осіб, які не досягли 18-річного віку та заборону торгівлі дітьми, дитячої проституції і дитячої порнографії.

Протоколи містять заходи, які з метою забезпечення ефективності дії зазначеної заборони, мають вживатися державами на національному рівні та у міжнародному співробітництві.

Ратифікація Протоколу стане значним кроком у зміцненні іміджу України як держави, що послідовно захищає права та інтереси дітей, показовим прикладом є виконання нашою державою рішень Спеціальної сесії Генеральної Асамблеї ООН, про що свідчать підсумки Всесвітньої зустрічі на вищому рівні в інтересах дітей (Нью-Йорк, 8-10 травня 2002 рік).

Факультативні протоколи передбачають вжиття державами-учасницями додаткових заходів щодо забезпечення прав людей. Зокрема, це стосується заборони втягнення дітей у збройні конфлікти як в державі, так і за її межами, дотримання гарантій на захист дитини від економічної експлуатації та від виконання будь-якої роботи, яка може бути шкідливою для здоров'я дитини або перешкоджати здобуттю нею освіти, завдати шкоди фізичному, розумовому та духовному розвитку дитини.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також