Состоялись украино-китайские консультации

01.03.2002, 10:39

27 февраля состоялись украино-китайские политические консультации, в которых приняли участие Государственный секретарь Министерства иностранных дел Украины А. Чалый и заместитель Министра иностранных дел КНР Л. Чжаосин. (укр.)

Під час консультацій було обговорено стан виконання домовленостей, досягнутих під час візиту в Україну Голови КНР Цзян Цземіня в липні 2001 року та Міністра закордонних справ України Анатолия Зленка до Китаю у січні-лютому 2002 року. При обговоренні питань світової те регіональної безпеки, сторони погодилися на необхідність розробки механізму реалізації гарантій ядерної безпеки для України і проведення двосторонніх консультацій з цього питання.

Сторони також окреслили коло інших питань, які вимагатимуть більше уваги з боку зовнішньополітичних відомств двох держав. В економічній сфері вони полягають в реалізації пріоритетних напрямків торговельно-економічного співробітництва, у розширенні співпраці в галузі високих технологій, укладання двосторонніх угод про співробітництво в галузі авіаційної промисловості, захисті прав інтелектуальної власності та ін.

Сторони погодились тісніше співпрацювати в ООН та інших міжнародних організаціях. При цьому, китайська сторона висловила свою цілковиту підтримку намірів України вступити до Світової організації торгівлі (СОТ), домовлено про проведення консультацій з вивчення досвіду Китаю у його вступі до СОТ та створення механізму підтримки України у її вступі до цієї організації.

Консультації носили виразний прагматичний характер. Сторони позитивно оцінили діяльність Міжурядової україно-китайської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва. Також, докладно були обговорені такі питання як укладення Програми економічного співробітництва України з Китаєм до 2005 року, співпраці в аерокосмічній сфері, форми участі українських підприємств в освоєнні західних районів Китаю, будівництві поромної переправи, метрополітену в м. Пекіні, а також активізації міжрегіональних зв'язків, проведенні спільних культурних акцій, розширенні освітянських обмінів тощо.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також