Украина и США еще обсудят проблему импорта стали

14.03.2002, 10:58

Министерство иностранных дел Украины выразило глубокую обеспокоенность решением Администрации Президента США Дж. Буша ввести ограничивающие меры на импорт стали в США на трехлетний срок. (укр.)

За попередніми оцінками, запроваджені Адміністрацією США протекціоністські заходи, що включають застосування від 8 до 30-ти відсоткових ставок тарифу до імпорту цілого ряду сталевих виробів, можуть завдати збитків українським металургійним підприємствам.

Рішення Адміністрації США може призвести до фактичного закриття американського ринку для української металопродукції, що складає близько 50% всього експорту українських товарів до США. Це не відповідає партнерському характеру україно-американських відносин.

Запровадження санкцій з боку Сполучених Штатів ставить під загрозу ряд принципових домовленостей, досягнутих на переговорах в форматі Комітету по сталі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо взаємного скорочення виробництва сталі з метою збалансування на світовому ринку пропозицій та попиту.

Глибока занепокоєність української сторони з приводу згаданого рішення Адміністрації Сполучених Штатів була офіційно доведена під час зустрічі Віце-прем'єр-міністра В. Рогового з послом США в Україні К. Паскуалем. З метою вироблення шляхів врегулювання цього питання українською стороною планується проведення переговорів з представниками офісу Торговельного представника та Міністерства торгівлі США, які відбудуться цього тижня в Парижі в рамках чергового засідання Комітету по сталі ОЕСР.

Не маючи можливості оскаржити рішення Адміністрації США в рамках СОТ, Україна прагнутиме вирішення питань, пов'язаних із запровадженням мита на імпорт сталі на основі існуючих двосторонніх домовленостей, зокрема, положень Угоди про торговельні відносини між Україною та США від 1992 року.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також