В Польше заинтересованы в демократическом развитии Украины

15.03.2002, 11:27

Министр иностранных дел Украины Анатолий Зленко, находясь с официальным визитом в Республике Польша, провел встречи со своим польским коллегой Володзимежом Цимошевичем, Маршалом Сейма Польши Мареком Боровским и Президентом Республики Александром Квасневским. (укр.)

Під час зустрічі Анатолія Зленко з главою польського зовнішньополітичного відомства Володзімежом Цімошевичем у центрі уваги перебували актуальні питання двосторонніх відносин, а також процес європейської та євроатлантичної інтеграції двох країн.

В. Цімошевич високо оцінив зусилля України, спрямовані на інтеграцію в євроатлантичні структури і заявив, що Польща повністю підтримує це прагнення. Сторони були єдині в тому, що вступ Польщі до ЄС і запровадження візового режиму на україно-польському кордоні не повинні призвести до ізоляції України від нової Європи. За словами А. Зленка, Україна виступає за те, щоб візовий режим між двома країнами не став фактором стримання процесу спілкування українських та польських громадян, а також розвитку двостороннього торговельно-економічного співробітництва.

Важливе місце на переговорах посіли питання транспортування енергоносіїв у Європу. В цьому плані було розглянуто питання прискорення будівництва нафтопроводу Броди-Плоцьк.

Сторони приділили також увагу питанням гуманітарного характеру, підготовки до майбутнього самміту НАТО в Празі, а також до другої міжнародної конференції з питань боротьби з міжнародним тероризмом, яка має відбутися восени в Києві.

Міністр закордонних справ України А. Зленко також зустрівся з Маршалом Сейму Республіки Польща М. Боровські

"Ми, в Польщі, надзвичайно зацікавлені в демократичному та проєвропейському розвитку України. І цей інтерес до вашої держави має постійний характер", - наголосив Марек Боровські в ході зустрічі з Міністром закордонних справ України.

М. Боровскі підкреслив, що Варшава цілком підтримує політику України щодо ЄС, НАТО та СОТ і готова максимально допомогти українському уряду в реалізації цих завдань. Він також висловив сподівання, що після 31 березня наша країна "ще з більшою енергією втілюватиме свої євроінтеграційні цілі".

Під час бесіди були обговорені питання міжпарламентського співробітництва у контексті реалізації політики європейської та євроатлантичної інтеграції, а також можливі шляхи активізації двосторонньої взаємодії в економічній сфері.

Міністр закордонних справ України А. Зленко зустрівся з Президентом Республіки Польща А. Кваснєвським. В ході бесіди сторони обговорили актуальні питання двосторонніх відносин, а також взаємодію в рамках міжнародних структур. Було досягнуто домовленість щодо проведення цього року низки україно-польських заходів на найвищому рівні.

Український Міністр поінформував Главу Польської держави про кроки, які здійснюються Україною з метою реалізації її курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію. У свою чергу, Александр Кваснєвський привітав позицію України щодо поглиблення співпраці з НАТО.

А. Зленко також прийняв участь у церемонії відкриття пам'ятника Тарасу Шевченку у м. Варшава.
По материалам пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також