Украина просит Великобританию поддержать проект эксплуатации нефтепровода Одесса - Броды

22.03.2002, 15:32

В рамках рабочего визита в Великобританию Государственный секретарь Министерства иностранных дел Украины Юрий Сергеев встретился с Постоянным заместителем Государственного секретаря Министерства иностранных дел Великобритании, главой британской дипломатической службы Майклом Джеем. (укр.)

В ході зустрічі відбулися консультації та обмін думками з широкого кола питань. Значна увага була приділена питанням українсько-британського співробітництва в енергетичній сфері. Держсекретар МЗС привернув увагу британської сторони до переваг українського проекту транспортування каспійської нафти "Одеса-Броди", наголосивши, що політична підтримка повномасштабної експлуатації нафтопроводу сприяла б зміцненню стабільності у регіоні та забезпеченню енергетичної безпеки Європи. Ним також було порушене питання ширшого залучення британських компаній до реалізації енергетичних проектів в Україні.

При обговоренні відносин України з ЄС британська сторона висловила підтримку євроінтеграційним прагненням нашої держави. Українська сторона наголосила, що процес розширення Європейського союзу не повинен створювати розподільчих ліній. Ефективним засобом запобігання цьому має стати запрошення України до асоційованого членства в ЄС. В цьому контексті сторони обговорили питання про практичне започаткування механізму політичних консультацій у трикутнику "Україна - Велика Британія - Польща". Було визнано, що важливим кроком у напряму поглиблення співпраці між Україною та ЄС має стати членство нашої країни в СОТ. Британська сторона підтвердила свою готовність продовжити практичну співпрацю в напрямку прискорення вступу України до цієї організації.

Під час перебування в Лондоні Ю. Сергеєв зустрівся з керівниками українських організацій Великої Британії. Значну зацікавленість представників української громади викликала інформація про події політичного життя в Україні напередодні парламентських виборів, просування адміністративної реформи та кроки уряду України по втіленню рішень ІІ Всесвітнього форуму українців, що проводився в Києві в серпні 2001 року. Керівник Українського товариства Іван Шкіренко, підтверджуючи намір надалі сприяти зміцненню дипломатичної присутності України у Великій Британії, повідомив Ю. А. Сергеєва про рішення передати у власність України будинок в Лондоні.
По материалам пресс-службы МИД Украины.

Читайте також