Прирост промышленного производства в I квартале составил 3,1%

23.04.2002, 12:35

В I квартале 2002 года в Украине при снижении показателей экономического роста в промышленном секторе улучшились качественные изменения, которые формируют основу на долгосрочную перспективу. (укр.)

Триває поліпшення структури виробництва. Приріст в обробній промисловості (4,3%) суттєво випереджає приріст в добувній (0,1%).

Прискореними темпами розвивається машинобудування, якому належить провідна роль в забезпеченні науково-технічного прогресу в країні. Приріст в машинобудуванні (близько 9%) майже втричі перевищує його рівень в промисловості. Піднесенню машинобудування сприяло підтримане Президентом України запровадження ринкових механізмів стимулювання розвитку судно-, літако-, автомобіле-, сільгоспмашинобудування, космічної промисловості, ряду виробництв військово-промислового комплексу.

Посилюється соціальна спрямованість виробництва. Приріст товарів народного споживання (близько 10%) більш, ніж втричі перевищує його рівень в промисловості. В харчовій промисловості приріст перевищив 12%. Разом із зростанням виробництва підвищується конкурентоздатність продукції: покращується її якість, асортимент, зовнішній вигляд. Нині 95% продовольчого ринку забезпечується продукцією вітчизняного виробництва. Утвердженню цих позитивних змін сприяє реалізація нещодавно виданого Указу Президента України "Про заходи щодо підвищення якості вітчизняної продукції".

Вагомим чинником посилення соціальної спрямованості виробництва є підвищення купівельної спроможності населення в результаті реалізації ініціатив Глави держави щодо прискорення погашення заборгованості із зарплати, підвищення зарплати та пенсій, посилення контролю за рівнем споживчих цін.

За умов погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури, розширення внутрішнього ринку стає все вагомішим чинником подальшого зростання виробництва. Нині приріст роздрібного товарообороту більш, ніж в 5 разів перевищує приріст промислового виробництва та в 4 рази - приріст ВВП, що формує сприятливі умови зміцнення внутрішнього ринку.

Позитивні структурні зміни відзначено і в ряді базових виробництв, хоча негативний вплив зовнішніх чинників був тут найбільш відчутним. Зокрема, в хімічній промисловості випереджаючими темпами зростало виробництво продукції більш високого ступеню обробки (синтетичних смол, пластмас, мінеральних добрив).

Стабілізувався рівень оплати спожитої електроенергії, який у березні становив майже 100%. Видобуток вугілля зріс на 3%, майже вдвічі зросло виробництво бензину, дизельного пального, мазуту.

Результативність якісних зрушень в промисловості засвідчує зростання продуктивності праці, її приріст в січні-лютому поточного року становив 7,5%.

Залишається стабільною цінова ситуація на ринку промислової продукції. Ціни виробників зменшились на 0,5% (торік - зросли на 1%).

Зниження цін виробників, поєднане із зростанням виробництва, сприяло зміцненню фінансів підприємств. Разом із заходами щодо впорядкування розрахунків, недопущення взаємозаліків, це зумовило покращання платіжної дисципліни. Прострочена дебіторська заборгованість в січні-лютому 2002 року зменшилася на 19%, прострочена кредиторська - на 27%. Бартеризація розрахунків знизилася вдвічі проти торішнього рівня і становила близько 4%.

Позитивну роль в прискоренні позитивних зрушень в промисловості відіграла виважена грошово-кредитна політика, яка забезпечила більшу доступність кредитів для промислових підприємств, зростання обсягів їх кредитування. В січні-лютому 2002 року кредитів у промисловий сектор надійшло в 1,5 рази більше, ніж торік.

Наведені якісні зміни засвідчують посилення інтенсивних чинників економічного зростання.
По матриалам Администрации Президента Украины.

Читайте також