Еще одни шаг к партнерским отношениям власти и бизнеса

26.04.2002, 10:50

Кабинет Министров Украины, отраслевые объединения горно-металлургического комплекса и ЦК профсоюзов трудящихся металлургической и горнодобывающей промышленности подписали Меморандум о согласовании действий. (укр.)

Сторони домовилися, що Кабінет Міністрів сприятиме створенню для підприємств ГМК ефективних умов діяльності, розвитку інвестування підприємств та отриманню коштів за кредитними лініями. Турботою уряду залишається сприяння структурної перебудови галузі та реалізації Національної програми розвитку та реформування гірничо-металургійного комплексу України до 2010 року. Кабінет Міністрів враховуватиме думку галузевих об'єднань під час прийняття рішень з усіх питань, які входять у сферу економічних та виробничих інтересів підприємств ГМК.

Зі свого боку, галузеві об'єднання гірничо-металургійного комплексу сприятимуть забезпеченню виробництва продукції підприємствами в обсягах, достатніх для задоволення потреб вітчизняних виробників. Їх пріоритетним завданням стає впровадження новітніх технологій та технологічного обладнання, розширення виробництва імпортозамінного сортаменту металопродукції. Об'єднання ГМК також здійснюватимуть заходи з підвищення якості металургійної продукції та її конкурентоспроможності. Їх обов'язок - моніторинг фінансово-економічної діяльності підприємств, розробка прогнозних оцінок роботи.

Центральний комітет профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості сприятиме роботодавцям у реалізації заходів, спрямованих на підвищення ефективності виробництва. Він готовий ініціювати прийняття необхідних нормативно-правових актів у сфері економіки, фінансів, податків, кредитування та з інших питань вітчизняного виробництва.

Підписання Меморандуму є логічним кроком до формування рівноправних партнерських умов праці між владою і бізнесом. Про це заявив Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах на церемонії підписання Меморандуму про узгодження дій. За словами Прем'єр-міністра, гірничо-металургійний комплекс має для України стратегічне значення, оскільки забезпечує 42% всіх валютних надходжень країни. Діяльність ГМК впливає на фінансову стабільність держави, наповнення бюджетів всіх рівнів. А. Кінах зазначив, що уряд приділяє велике значення проекту національної програми розвитку ГМК, який зараз знаходиться на розгляді у парламенті. "Ми хотіли б, щоб це була національна програма, яка передбачає довгострокові напрями розвитку", - сказав А. Кінах. Він також позитивно оцінив результати експерименту у гірничо-металургійному комплексі, що експеримент вийшов на більш якісний рівень і фінансові ресурси почали спрямовуватися реальні інноваційні програми, а не на поточне споживання. Підписання Меморандуму є невід'ємною частиною роботи з вдосконалення соціального партнерства, зауважив глава уряду. На його думку, усі проблеми в колективах можна вирішувати не методами страйків та мітингів, а шляхом конструктивного діалогу та професійної розмови.

Від галузевих об'єднань ГМК - "Металургпром", "Укртрубопром", "Укркокс", "Укметиз", ДАК "Укррудпром", асоціація "Укрвогнетрив", концерн "Укркольормет" - Меморандум підписав генеральний директор об'єднання "Металургпром" Василь Харахулах, від ЦК профспілки - перший заступник голови ЦК профспілки Володимир Казаченко.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також