Украинский самолет проходит сертификацию в Германии

23.04.2002, 11:08

С 15 по 27 апреля на аэродроме Нордхольц, который находится на севере Германии, в рамках Договора "Открытое небо", вступившего в силу с 1 января 2002 года, проходит сертификация украинского самолета Ан-30Б эскадрильи "Блакитна стежа". (укр.)

Сертифікацію українського літака проводять представники 27 країн-членів Договору. Вони перевіряють готовність встановленого на ньому спеціального спостережного обладнання до проведення спостережних польотів над територіями інших країн. Для цього на аеродромі Нордхольц, який входить до засобів забезпечення Договору, обладнано тестовий полігон. На ньому український літак здійснює контрольні польоти, під час яких проходить фотографування місцевості та умовних об'єктів з метою перевірки обладнання.

З 27 країн-членів Договору подібні літаки мають тільки 9 держав, зокрема, Україна, Російська Федерація, Болгарія, Угорщина, Чеська Республіка, Норвегія, Франція, Велика Британія та Сполучені Штати Америки. Очікується, що згодом літаки цих країн також пройдуть відповідну сертифікацію для виконання спостережних польотів над територіями країн-членів цього Договору.

Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобіганню криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано 24 березня 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. То був перший міжнародний документ, який підписала Україна, у статусі незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни.

Згідно з міжнародними правовими нормами Договір набував чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація - 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року). 1 січня 2002 Договір вступив в дію. За 10 років з моменту підписання Договору було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. В рамках двосторонніх домовленостей було проведено спостережні польоти. Зокрема, над Україною було здійснено 28 польотів. Українські фахівці, в свою чергу, здійснили 27 польотів над територіями інших країн. Причому, під час виконання спостережних польотів над територією США, українські фахівці здійснили трансатлантичний переліт на власному літаку. Також, у зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, українська сторона 8 разів надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також