Украина просит Россию продлить действие советских паспортов

12.06.2002, 11:20

Министерство иностранных дел Украины дает разъяснения по поводу порядка взаимных поездок граждан Украины и Российской Федерации. (укр.)

У зв'язку з поширенням інформації про зміну умов взаємних поїздок громадян України та Російської Федерації Департамент консульської служби МЗС України повідомляє, що під час україно-російських консультацій з консульських питань, що відбулися в Києві 27 травня 2002 року, не порушувалося питання щодо денонсації Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України та Російської Федерації 1997 року. Відповідно до положень цієї Угоди громадяни України та Росії, незалежно від мети поїздок, прямують в Росію та Україну по документах, що посвідчують особу та підтверджують громадянство, тобто по закордонних та внутрішніх паспортах. Діти прямують разом з законними представниками на підставі свідоцтва про народження, військовослужбовці - на підставі посвідчення особи.

Одночасно, під час цих консультацій була висловлена взаємна готовність до скорочення переліку документів, на підставі яких у даний час здійснюються поїздки громадян.

Російська делегація була також поінформована про недійсність в Україні з 1 липня 2002 року внутрішніх паспортів громадян України, оформлених з використанням бланків паспортів колишнього СРСР зразка 1974 року. Разом з тим, враховуючи можливість перебування на вказану дату на території Російської Федерації громадян України, документованих згаданими паспортами, а також обмежені технічні можливості посольства та генконсульств України в Росії щодо обміну паспортів, під час консультацій українська сторона звернулася з проханням до російської сторони вважати такі паспорти дійсними для перебування громадян України на території Росії та для виїзду в Україну до 31 грудня 2003 року. Зазначене не розповсюджується на громадян України для в'їзду на територію Російської Федерації після 1 липня 2002 року.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також