МВФ пока не дает Украине кредит

13.06.2002, 17:22

Сегодня, 13 июня, состоялась встреча Премьер-министра Украины Анатолия Кинаха с Директором II Европейского департамента Международного валютного фонда Джоном Одлинг-Сми, который находится в Киеве с визитом. (укр.)

Під час зустрічі сторони підтвердили готовність виконувати умови для завершення програми "Механізм розширеного фінансування" та обговорили перспективи та можливі форми подальшого співробітництва після завершення строку дії цієї програми.

Анатолій Кінах та Джон Одлінг-Смі зупинилися також на подальшому проведенні реформ у таких галузях, як, зокрема, удосконалення податкової системи, бюджетний процес, банківська сфера.

Прем'єр-міністр України зазначив, що співпраця з МВФ є важливою складовою інтеграції України в європейську політичну та економічну систему на основі продовження ринкових реформ та формування в Україні всіх складових громадянського суспільства. Особливого значення для ефективного проведення соціально-економічних перетворень в Україні та забезпечення подальшого економічного зростання набуває законотворча діяльність та взаємодія уряду з Верховною Радою. А. Кінах наголосив, що уряд налаштований поглиблювати і вдосконалювати механізми співпраці з новим складом Верховної Ради, в тому числі продовжити роботу Консультативної Ради з питань співпраці між урядом і Парламентом.

Зі свого боку Джон Одлінг-Смі зазначив, що результати економічної діяльності України протягом останніх років були дуже добрими. Але ж, на його думку, весь час інфляція не може зберігатися на такому низькому рівні. Національний банк повинен активно проводити свою монетарну політику.

Одлінг-Смі поки що не підтвердив кінцевої готовності виділення МВФ останнього траншу по програмі розширеного фінансування EFF. Останній термін для виділення коштів - серпень цього року.

Як відомо, програма розширеного фінансування EFF відкрита для України в вересні 1998 року у загальному обсязі $2,212 млрд. З них отримано $1,487 млрд. Останній кредит був виділений в вересні 2001 року. На думку Президента країни Леоніда Кучми, яку він виклав у посланні до ВРУ, після реалізації вказаної програми практику співпраці з МВФ варто переглянути і розвивати її у руслі безкредитних консультативних угод.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також