В Закон "О борьбе с коррупцией" предлагается внести изменения

10.07.2002, 11:07

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять в целом два законопроекта о внесении изменений к Закону Украины "О борьбе с коррупцией". (укр.)

Першим з них пропонується визначити суб'єктами корупційних діянь та інших правопорушень, пов'язаних з корупцією, посадових осіб місцевого самоврядування. Після набрання чинності Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" посадові особи цих органів не є державними службовцями і утворюють окрему категорію працівників. Відповідно ці особи не підпадають під дію Закону України "Про боротьбу з корупцією" і не можуть нести передбаченої законом відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.

Законопроект спрямований на усунення дублювання законодавчого описання суб'єктів корупційних правопорушень.

Другий законопроект передбачає надати судам п'ятнадцятиденний строк для розгляду адміністративних справ про корупційні діяння або інші правопорушення, пов'язаних з корупцією.

Парламентський Комітет врахував зауваження Президента України, який повернув законопроект на повторний розгляд, заперечуючи проти встановлення п'ятимісячного строку розгляду таких справ. На думку глави держави такий строк розгляду "призведе до невиправданої тяганини в судах, втрати актуальності справами про зазначені правопорушення". Президент запропонував встановити п'ятиденний строк розгляду таких справ (діюча норма чинного закону).

Комітет, врахувавши пропозиції Президента, рекомендує збільшити строк розгляду до п'ятнадцяти днів з огляду на те, що час розгляду справ при п'ятиденному строці може збігатися з вихідними або святковими днями.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також