Шахтерам предлагают вернуть долг

09.07.2002, 18:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам социальной политики рекомендовал парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О государственном бюджете Украины на 2002 год". (укр.)

Законопроектом передбачено у 2002 році повернути борги шахтарям з регресних позовів та одноразової допомоги по втраті професійної працездатності на суму 73 млн. грн. з Державного бюджету, а також на суму 200 млн. грн., отриманих від приватизації об'єктів державної власності в тому числі і відкритого акціонерного товариства "Укртелеком".

Комітет зазначив, що при прийнятті Закону України "Про державний бюджет на 2002 рік" були встановлені розміри страхових тарифів по Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві і витрати, передбачені Законом, не були враховані при визначенні витрат бюджету цього Фонду. У зв'язку з цим у Фонді страхування від нещасних випадків на виробництві, з якого погашаються борги шахтарям, склалася складна фінансова ситуація.

Комітет звернув увагу на те, що фінансування витрат на здійснення страхування від нещасних випадків ускладнюється через несплату страхувальниками страхових внесків до Фонду, в тому числі з причини заборгованості із заробітної плати працівникам. Така заборгованість обумовлює ситуацію, коли погашення боргів перед шахтарями-регресниками за минулі роки, що згідно із ст. 61 Закону України "Про державний бюджет України на 2002 рік" має здійснювати Фонд, є неможливим у зв'язку з відсутністю у Фонді необхідних для цього коштів.

Комітет запропонував також Кабінету Міністрів передбачити можливість погашення у 2003 році залишків боргів шахтарям з регресних позовів та одноразової допомоги по втраті професійної працездатності за рахунок страхових внесків до Фонду, врахувавши ці витрати при розробці пропозицій щодо розрахунку розмірів страхових тарифів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також