В конце августа украинские верификаторы примут участие в двух инспекциях

21.08.2002, 11:01

Украинские верификаторы проведут наблюдательный полет над территорией Румынии в рамках Договора об открытом небе и примут участие в работе совместной инспекции по Договору о сокращении и ограничении стратегических наступательных вооружений на территории США. (укр.)

20-23 серпня в рамках Договору з відкритого неба групою українських інспекторів на чолі з начальником групи Центру військового співробітництва і верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Петром Хіхлухою буде проведено спостережний політ над територією Республіки Румунія.

Політ відбуватиметься на вітчизняному літаку спостереження Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа", який у квітні цього року пройшов відповідну сертифікацію у Німеччині.

Відповідно до рішення Консультативного комітету з відкритого неба, у 2002 році українські верифікатори мають бути готовими прийняти на своїй території 9 інспекцій спостереження та виконати 7 зовнішніх місій контролю. Починаючи з 2003 року, кількість інспекцій для України буде пропорційною й становитиме: зовнішніх - 12 і внутрішніх - 12.

Також, представники Центру військового співробітництва і верифікації Генерального штабу ЗС України полковник Олександр Деледивка та підполковник Ігор Мовчун разом з російськими інспекторами здійснять інспекцію об'єктів за Договором про скорочення та обмеження стратегічних наступальних озброєнь на території США. Робота спільної україно-російської інспекційної групи триватиме до 29 серпня.

31 липня 1991 року між СРСР і США було підписано Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь. 23 травня 1992 року відбулося підписання Лісабонського Протоколу, згідно якого Україна, як держава - правонаступниця, бере на себе зобов'язання СРСР згідно Договору СНО та приєднується до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ) як держава-учасниця, що не володіє ядерною зброєю. 18 листопада 1993 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про ратифікацію Договору між СРСР та США про скорочення і обмеження СНО і Протоколу до нього". У листопаді 1994 року Верховна Рада прийняла Акт про приєднання України до ДНЯЗ, що відкрило шлях до обміну ратифікаційними грамотами та до вступу в силу Договору про СНО. Такий обмін відбувся 5 грудня 1994 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також