Страны ГУУАМ хотят торговать с Группой Рио

19.09.2002, 12:16

Министры иностранных дел стран ГУУАМ и Группы Рио обсудили пути укрепления взаимовыгодного сотрудничества. (укр.)

18 вересня в рамках роботи 57-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулася перша в історії зустріч між Радою Міністрів закордонних справ держав-членів ГУУАМ та Міністрами закордонних справ Групи Ріо, координаційним органом, що об'єднує 18 провідних країн регіону Латинської Америки.

Основним лейтмотивом зустрічі був обмін думками щодо пріоритетних напрямів розвитку співробітництва у форматі ГУУАМ-Група Ріо. Сторони підтвердили готовність до співпраці з широкого кола питань глобального розвитку, зокрема, в сфері міжнародної безпеки, боротьби з тероризмом, торгівлею наркотиками, відмиванням грошей. Учасники зустрічі констатували наявність спільних підходів до побудови нового світового економічного порядку, механізмів упередження економічних і фінансових криз та забезпечення сталого соціально-економічного розвитку.

Окрему увагу було приділено обговоренню перспектив налагодження взаємовигідної торговельно-економічної співпраці між країнами ГУУАМ та Групи Ріо, підготовки спільних проектів у цій сфері.

Головуючий на зустрічі, глава зовнішньополітичного відомства України Анатолій Зленко, ознайомив латиноамериканських колег з результатами липневого Саміту ГУУАМ в Ялті, основними напрямами діяльності Організації.

Сторони домовились підтримувати в подальшому регулярні контакти та обмін інформацією про діяльність обох об'єднань, а також обмінялися запрошеннями направити спостерігачів на свої чергові Саміти.

Наступну зустріч в форматі ГУУАМ-Ріо на рівні глав зовнішньополітичних відомств було вирішено провести під час 58-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2003 року.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також