Украино-болгарские отношения имеют большой потенциал

26.09.2002, 17:27

По итогам завершившегося IV заседания Межправительственной украино-болгарской комиссии по вопросам торгово-экономического сотрудничества подписано соглашение в области здравоохранения. (укр.)

Засідання пройшло під головуванням Віце-прем'єр-міністра України Леоніда Козаченка та Віце-прем'єр-міністра Республіки Болгарія Костадіна Паскалєва. В ході засідання розглядалися перспективи співробітництва за конкретними проектами в агропромисловому комплексі, в галузі стандартизації та сертифікації, зв'язку, транспорті, фармацевтиці, промисловості, енергетики, туризму. Окремо було розглянуто можливість співробітництва у сфері експорту української електроенергії до Болгарії та її транзиту територією Болгарії, досягнуто принципових домовленостей щодо реалізації програми розвитку транспортного коридору Європа-Кавказ-Азія.

За підсумками засідання комісії підписано міжгалузеву Угоду між Україною та Республікою Болгарія про співробітництво у галузі охорони здоров'я та медичної науки, яка стане новим імпульсом у розвитку двостороннього взаємовигідного партнерства.

Україна знаходиться в першій десятці торговельних партнерів Республіки Болгарія, Болгарія також входить до першої десятки країн-пріоритетних торговельних партнерів України. За підсумками 2001 року зовнішньоторговельний товарообіг між Україною та Республікою Болгарія склав $400,4 мільйона. В нинішньому році спостерігається зростання обсягів товарообігу між двома країнами, проте, ці обсяги не відображають потенційних можливостей економік обох країн.

Ми маємо відродити той рівень співробітництва, який історично витримувався впродовж багатьох років, сказав, коментуючи підсумки засідання, Віце-прем'єр-міністр України Леонід Козаченко. Можливості для цього є. Вони реалізовуватимуться через проекти, щодо яких досягнуто принципових домовленостей. Це - нарощування товарообігу, будівництво спільних підприємств, відкриття транспортних коридорів. Болгарська сторона висловила повну підтримку курсу України щодо входження в ЄС та СОТ.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також