Итоги визита украинской делегации в Азербайджан

02.09.2002, 11:27

Завершился двухдневный визит украинской делегации во главе с Вице-премьер-министром Украины Олегом Дубиной в Азербайджан, где 29-30 августа состоялось пятое заседание Совместной межправительственной украино-азербайджанской комиссии по вопросам экономического сотрудничества. (укр.)

За словами О. Дубини, засідання Спільної міжурядової україно-азербайджанської комісії пройшло дуже продуктивно, та, безперечно, надасть новий імпульс розвитку двосторонніх економічних відносин.

За перше півріччя 2002 року зовнішній товарообіг між нашими країнами склав $50,1 млн. та по відношенню до відповідного періоду минулого року зріс в 1,7 рази. Але ж, як відмічалося під час засідання, склавшийся товарообіг не відображає реальний економічний потенціал двосторонніх відносин. В першу чергу, це стосується таких галузей, як машинобудування, металургія, агропромисловий комплекс.

Саме тому необхідність активізації торгово-економічного співробітництва двох країн стала головною темою засідання міжурядової комісії. На засіданні було глибоко проаналізовано хід виконання раніше прийнятих рішень, а також Програми довгострокового економічного співробітництва на 2000-2009 роки. У підписаному Протоколі засідання комісії окреслено конкретні заходи з метою подальшого розвитку економічних відносин у всіх сферах. Це, зокрема, стосується поставок в Азербайджан промислової продукції, яка виготовляється в Україні, поглиблення регіональних зв'язків. Йшлося також і про поставки в Україну нафтопромислового обладнання, хімічної та сільськогосподарської продукції, налагодження коопераційних зв'язків між підприємствами промисловості двох країн та встановленні прямих зв'язків між підприємствами агропромислового комплексу. О. Дубина повідомив, що під час візиту української делегації досягнуто домовленість про те, що азербайджанська сторона буде оперативно інформувати Україну щодо всіх тендерів по закупівлі товарів та послуг.

Особливу увагу було приділено співробітництву в енергетичному секторі. Сторони домовились про співпрацю щодо перспектив використання нафтотранспортної системи "Одеса-Броди" для транспортування каспійської нафти на європейські ринки. Українська сторона надасть пропозиції щодо створення в рамках ГУУАМ консультативної ради з питань енергетичних коридорів та по умовам можливої участі зацікавлених структур у створенні міжнародної операційної компанії по експлуатації та розвитку нафтотранспортної системи "Одеса-Броди".

Азербайджан зацікавлений умовами можливої участі у проекті поставок каспійської нафти на європейський ринок через нафтопровід "Одеса-Броди", сказав О. Дубина, коментуючи візит в Баку. За його словами, перший віце-президент Державної нафтової компанії Азербайджанської республіки Ільхан Алієв прийняв запрошення української сторони відвідати Україну та ознайомиться з нафтопроводом "Одеса-Броди" та нафтотерміналом "Південний".

За підсумками засідання комісії підписано міжурядову угоду про співпрацю в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків, про співпрацю в галузі конкурентної політики, протокол до угоди про співробітництво в галузі урядового зв'язку, а також угоду про співробітництво між Міністерством економічного розвитку Азербайджанської республіки та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва.

В рамках візиту української делегації до Азербайджану Віце-прем'єр-міністр Олег Дубина зустрівся з Президентом Азербайджану Гейдаром Алієвим та Прем'єр-міністром цієї країни Артуром Расизадзе.

Таким чином, на думку О. Дубини, підсумки візиту дозволяють говорити про те, що зроблено ще один крок у напрямку поглиблення взаємовигідних відносин між Україною та Азербайджаном.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також