"Газ України" ограничивает поставки газа "Центрэнерго"

10.10.2003, 16:15

Накануне очередного отопительного сезона сложной остается ситуация с неплатежами за использованный газ энергетических предприятий Украины, которые подчинены Министерству топлива и энергетики Украины. (укр.)

З початку року енергогенеруючі компанії спожили понад 2,7 млрд. м3 природного газу , розрахувавшись при цьому лише на 84% від його вартості. Так, наприклад, ВАТ "Центренерго" розрахувалось лише на 68%, а за вересень поточного року на 72%.

Разом з тим, заборгованість енергогенеруючих компаній за спожитий з початку року природний газ інтенсивно зростає. За січень-вересень 2003 року вона становить 122 млн. грн., в тому числі ВАТ "Центренерго" - 92,8 млн. грн., ВАТ "Дніпроенерго" - 19,5 млн. грн.

Дочірня компанія "Газ України" , що є основним постачальником природного газу на згадані підприємства змушена вдатися до крайніх методів впливу, аби стабілізувати загрозливу ситуацію з неплатежами. Так, Компанія обмежила газопостачання ВАТ "Центренерго", виділивши 50% від планових обсягів газу на жовтень. Такі дії спричинені, насамперед, невиконанням підприємствами Мінпаливенерго умов протоколу щодо порядку постачання та розрахунків за газ генерації до кінця 2003 року

Водночас, енергетичні підприємства подали заявку до ДК "Газ України" на придбання природного газу, що вдвічі перевищує заплановані обсяги поставок на жовтень. Таким чином, за рахунок збільшення споживання природного газу енергетики планують виправити становище щодо недостатнього накопичення вугілля на ТЄС.

ДК "Газ України" відновить газопостачання, а також розгляне прохання Мінпаливенерго щодо підвищення лімітів газу на жовтень лише за умови 100 %-го проведення розрахунків енергетичними компаніями, а також погашення дебіторської заборгованості поточного року за спожитий газ.

Станом на 10.10.2003 року заборгованість енергогенеруючих компаній перед ДК "Газ України" становить понад 1,52 млрд. грн.
По материалам пресс-центра ДК "Газ України".

Читайте також

Читайте также