В Артемовске экологический баланс не нарушен

21.10.2003, 16:28

Совместные исследования военных и гражданских экологов подтверждают, что в результате пожара в Артемовске экологический баланс не нарушен. (укр.)

З метою проведення аналізу екологічного стану території об'єднаних бригадних складах 52-ої механізованої бригади та у прилеглій кілометровій зоні групою військових екологів на чолі з начальником управління екології управління начальника військ РХБ захисту Генерального штабу ЗС України полковником Юрієм Ситніком було проведено комплексне дослідження.

В період з 13 до 19 жовтня екологічною лабораторією Центру військової екології Міністерства оборони України було зроблено 60 замірів у 17 контрольних точках. Аналізувалися радіаційний фон, стан повітря і ґрунту. Під час вимірювань використовувалися сучасні прилади вітчизняного та закордонного виробництва. Зокрема, застосовувався прилад ESP-2 американського виробництва, що бездоганно зарекомендував себе в Косово під час вивчення наслідків застосування боєприпасів із збідненими ураном.

В результаті вимірювань встановлено, що показники радіаційного фону, зокрема, в епіцентрі пожежі і вибуху відповідають нормам радіаційної безпеки та граничнодопустимій концентрації і становлять 14 - 16 мікро-рентген за годину. Ці показники не перевищують середніх показників досліджень, що були проведені санітарно-епідеміологічною станцією міста Артемівськ в період до вибуху.

За підсумками комплексного дослідження та аналізу результатів моніторингу екологічної обстановки, проведених екологічними службами міста Артемівськ в період з 8 до 19 жовтня, зроблено висновок, що в результаті пожежі ніяких викидів хімічних, токсичних та радіаційних речовин, які б могли становити загрозу здоров'ю населення або забруднити навколишнє середовище, не було.

Керівництвом військового відомства також прийнято рішення здійснити повну рекультивацію та очищення від вибухівки і залишків металобрухту земель, що належать об'єднаним складам 52-ої механізованої бригади. З цією метою із державного резервного фонду вже виділено 360 тисяч гривень.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також