Вокруг земель объектов природно-заповедного фонда Украины сложилась сложная ситуация

30.10.2003, 12:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы провел заседание по проблемам развития Национального природного парка "Шацкий" и биосферного заповедника "Аскания-Нова" им. Фальц-Фейна". (укр.)

Учасники слухань зазначили, що останнім часом навколо земель об'єктів природно-заповідного фонду України (ПЗФ) склалася загрозлива ситуація.

За словами голови Комітету, через незавершеність і непослідовність адміністративної реформи призупинилося впровадження системи інтегрованого управління природними ресурсами, що негативно впливає на розвиток заповідної справи в державі. Незважаючи на збільшення чисельності об'єктів природно-заповідного фонду, мають місце численні порушення законодавства в частині дотримання режиму взятих під охорону територій та об'єктів. Не виконується в повному обсязі Постанова Верховної Ради "Про інформацію Кабінету Міністрів України про здійснення державної політики щодо виконання законів України "Про природно-заповідний фонд України" і "Про охорону культурної спадщини" та дотримання посадовими особами вимог чинного законодавства стосовно Національного заповідника "Хортиця" тощо.

Як наголосив перший заступник голови Комітету І. Заєць, ситуація зі збереженням навколишнього природного середовища не тільки не кращає, а з року в рік гіршає. "Владою систематично не виконуються нею ж прийняті рішення, екологічна свідомість багатьох керівників перебуває на низькому рівні. З кожним витком олігархічної реорганізації Міністерства екології та природних ресурсів усе більше й більше деградує система організації державного управління природно-заповідним фондом, наближаючись до межі свого остаточного виродження. Ще трохи подібної бездіяльності, і керованість цією важливою загальнодержавною справою буде втрачено", - зазначив він.

На слуханнях йшлося про те, що "Асканія-Нова" - це найстаріший степовий природний заповідник планети і науково-дослідна установа світового значення. А Шацький національний природний парк визнаний міжнародним біосферним резервантом і включений до світової мережі подібних закладів. У перспективі він має стати складовою частиною спільного міждержавного біосферного резервату "Західне Полісся", що розкинеться на території України й Польщі.

Тому слід якнайширше обговорити їхній стан справ, якнайретельніше оцінити критичну ситуацію що склалася і дати ділові рекомендації для її виправлення.

Нинішню актуальність проблем екології та збереження чистого довкілля і незайманої природи для майбутніх поколінь відзначали всі учасники комітетського слухання. В підсумку присутні ухвалили рішення, в якому для Кабміну, Української академії аграрних наук, Державної служби заповідної справи, Херсонської облдержадміністрації рекомендовано розробити для БЗ "Асканія-Нова" державну програму, а для НПП "Шацький" Генеральний план розвитку та вжити ряд конкретних заходів для вирішення земельних питань і територіальної приналежності обох найвідоміших заповідників України. Визначено також орієнтовні строки виконання цих рекомендацій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також