Готов к принятию законопроект о государственной поддержке строительства жилья для молодежи

22.11.2003, 12:17

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам государственного строительства и местного самоуправления рекомендует парламенту поддержать проект закона о государственной поддержке строительства жилья для молодежи. (укр.)

За словами одного з авторів законопроекту Михайла Павловського, він спрямований на покращення рівня фінансування будівництва житла для молоді, а також розширення кола осіб, які зможуть скористатися правом на одержання довгострокового пільгового кредиту за рахунок бюджетних коштів.

Пропонується вирішити надзвичайно важливу соціальну проблему - забезпечення молоді житлом. Тому, зазначили члени Комітету, основні пропозиції проекту заслуговують на увагу. Передусім, які стосуються:

- запровадження 10-ти відсоткового обсягу погашення суми отриманого кредиту молодим сім'ям, повним чи неповним, які мають одну дитину, за рахунок бюджетних коштів (чинним законодавством передбачено, що "молоді сім'ї, які мають одну дитину, звільняються від сплати відсотків за користування кредитом" - ст. 10 Закону України "Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні");

- поширення державного пільгового кредиту молодим сім'ям на придбання житла на вторинному ринку (у більшості випадків, зважаючи на співставну оцінку рівня цін, придбання житла на вторинному ринку є більш дешевим;

- можливості надати державну підтримку більшій кількості молодих сімей;

- поширення пільг щодо часткового погашення кредиту на його залишок у випадку, коли в сім'ї діти (дитина) народилися після отримання такого кредиту.

Натомість, до окремих положень законопроекту було висловлено зауваження. Зокрема, законопроект не передбачає можливості поширення пільг щодо часткового погашення кредиту на залишок коштів по такому кредиту на самотніх молодих людей, у яких народжуються діти після отримання кредиту, в той час як в усіх інших випадках це має місце.

Комітет вважає, необхідно більш детально виписати статті, якими передбачено, що молодим сім'ям з дітьми, які отримали державний пільговий кредит може бути надана допомога для погашення кредиту за рахунок коштів, що залишаються у розпорядженні підприємств, де працює молоде подружжя, або один із членів молодої сім'ї (чоловік чи жінка). Кошти, які виділяє підприємство як допомогу молодим сім'я для погашення пільгового кредиту, не оподатковуються. Та до статті, відповідно до якої Кабінет Міністрів України створює спеціальний уповноважений орган з питань забезпечення належними житловими умовами молоді - Молодіжний державний фонд України.

Народні депутати висловились за необхідне передбачити механізм контролю за використанням цих коштів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также