Законодательная база приводится в соответствие с Гражданским кодексом Украины

27.11.2003, 10:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам правовой политики рекомендует парламенту поддержать правительственный проект закона "О внесении изменений и признания такими, которые утратили силу, некоторых законодательных актов Украины". (укр.)

Зміни спрямовані на приведення у відповідність з новим Цивільним кодексом України, який має вступити у дію з 1 січня 2004 року, 35 законів України. Зокрема Земельного кодексу, Основ законодавства України про охорону здоров'я, Законів України "Про господарські товариства", "Про приватизацію державного майна", "Про оренду державного та комунального майна", "Про заставу" тощо.

Комітет погоджується з тим, що внесення змін до окремих законів, наприклад, до законів з питань інтелектуальної власності, цінних паперів, нотаріату, а також Житлового кодексу України у зв'язку з прийняттям нового ЦКУ має розглядатись окремо, оскільки у цих випадках слід говорити про прийняття нових редакцій цих законів чи нових законів взагалі.

Крім того, деякі закони України потребують визнання такими, що втратили чинність, оскільки коло суспільних відносин, які вони регулюють, в повній мірі врегульовано нормами Цивільного кодексу.

Проектом, зокрема, передбачається внесення змін до Закону "Про приватизацію державного майна" в частині визначення об'єкту приватизації. А саме: замінити поняття "єдиний (цілісний) майновий комплекс" на "цілісний майновий комплекс" та викласти це поняття у новій редакції, яка враховуватиме, що приватизація земельних ділянок здійснюється в особливому порядку. До законів "Про приватизацію державного майна" та "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" вносяться зміни в частині визначення правил оформлення угод приватизації, зокрема, щодо встановлення обов'язкової державної реєстрації при відчуженні об'єктів нерухомості та скасування реєстрації договорів купівлі-продажу, укладених в процесі малої приватизації, місцевими радами.

Книга четверта Цивільного кодексу України регулює суспільні відносини пов'язані з набуттям, здійсненням, припиненням та захистом прав на об'єкти інтелектуальної власності. Цивільний кодекс України визначив нові підходи до охорони прав на об'єкти інтелектуальної власності. Зокрема, ним встановлені нові положення щодо змісту майнових і особистих немайнових прав інтелектуальної власності, визначені нові терміни дії цих прав, встановлені основні умови використання об'єктів інтелектуальної власності і передача прав на них, по-новому регулюються відносини з приводу об'єктів, створених за замовленням і в зв'язку з виконанням трудового договору, внесені зміни в режим правової охорони ряду об'єктів права інтелектуальної власності, а також запроваджені нові способи захисту прав на них тощо.

Таким чином, у зв'язку з тим, що Цивільним кодексом України істотно було змінено основні положення законодавства в сфері інтелектуальної власності необхідно розробити проекти законів в зазначеній сфері у новій редакції, а не включати їх до проекту Закону України "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Цивільного кодексу України".

Прийняття цього законопроекту, вважають члени Комітету, дасть змогу уникнути виникнення колізій при застосуванні норм Цивільного кодексу України та діючого на даний час законодавства України, що регулює цивільні правовідносини.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также