Депутатам предлагаю утвердить новые ставки акцизного сбора на алкогольные напитки и нефтепродукты

29.11.2003, 13:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать новые ставки акцизного сбора на алкогольные напитки и нефтепродукты. (укр.)

У зв'язку з прийняттям держбюджету на наступний рік, члени Комітету пропонують внести зміни до Закону "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої".

Зокрема, затвердити такі ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої:

- вина виноградні натуральні з вмістом цукру не більш як 0,3 г/100 куб. см (сухі)- 0,25 грн. за 1 л;

- вина виноградні натуральні із вмістом цукру більш як 0,3 г/100 куб. см. (напівсухі, напівсолодкі) - 0,92 грн. за 1 л;

- вина виноградні з доданням спирту та міцні (кріплені) - 0,10 грн. за 1 об'ємний відсоток спирту в 1 літрі;

- тільки спирт коньячний - 16 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.

На спирт коньячний та спирт етиловий ректифікований виноградний, що використовується його виробниками для власних потреб при виробництві коньяків (бренді) та вин пропонується 0 ставка.

Встановлюється на спирт етиловий, що використовується закладами та установами охорони здоров'я для забезпечення лікувально-діагностичного процесу і виконання лабораторних досліджень, а також суб'єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів, в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України, ставка акцизного збору в розмірі 2,0 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.

До відвантаження спирту етилового з акцизного складу в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України, суб'єкт підприємницької діяльності, який буде використовувати спирт етиловий для цілей, передбачених цією статтею видає податковий вексель, авальований банком (податкове зобов'язання), на суму, яка нарахована на обсяг спирту етилового, що буде отримуватися, та різниці між ставкою акцизного збору на спирт етиловий у розмірі 16 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту і ставкою 2,0 грн. або 3,0 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту відповідно. Строк, на який видається авальований податковий вексель (податкове зобов'язання), не може перевищувати 90 календарних днів.

У Законі України "Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)" передбачаються наступні зміни:

- тільки бензини моторні, сумішеві з вмістом не менш як 5 відсотків високооктанових кисневмісних добавок (ВКД) А-76 Ек, А-80 Ек, А-92 Ек, АІ-93 Ек, А-95 Ек, А-98 Ек - 14 %, але не менше 50 євро за 1000 кг;

- бензини моторні: А-72, А-76, А-80, А-90, А-91, А-92, АІ-93, А-95, А-96, А- 98 та бензини моторні інших марок - 18 %, але не менше 66 євро за 1000 кг;

- важкі дистиляти (дизельне пальне) - 10 %, але не менше 30 євро за 1000 кг;

- високооктанові кисневмісні добавки до бензинів - 16 гривень за 1 кг.

Ставка акцизного збору в розмірі 30 євро за 1000 кг застосовується при виробництві бензинів моторних сумішевих з вмістом не менш як 5 відсотків високооктанових кисневмісних добавок або етил-трет-бутилового ефіру (ЕТБЕ) нафтопереробними підприємствами, визначеними Кабінетом Міністрів України.

Ставка акцизного збору в розмірі 14 %, але не менше 50 євро за 1000 кг, застосовується при виробництві бензинів моторних сумішевих з вмістом не менш як 5 відсотків високооктанових кисневмісних добавок (ВКД) нафтопереробними підприємствами, визначеними Кабінетом Міністрів України, та в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України для кожного підприємства (однієї юридичної особи). Високооктанові кисневмісні добавки до бензинів виробляються державними спиртовими заводами, визначеними Кабінетом Міністрів України з обов'язковою денатурацією ВКД бензином.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также