Разработана законодательная основа регистрации и правого статуса филиалов иностранных банков

24.11.2003, 11:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту поддержать изменения к Закону "О банках и банковской деятельности" (о филиалах иностранных банков). (укр.)

Законопроект спрямований на законодавче врегулювання порядку реєстрації та правового статусу філій іноземних банків на території України.

Голова Комітету Сергій Буряк зазначив, що з метою всебічного забезпечення діяльності філій іноземних банків на території України проект містить норму, якою вимоги Закону "Про банки і банківську діяльність", встановлені до банків України, поширюються на філії іноземних банків, що створюються на території України.

Так, зокрема, це положення передбачає, що філії іноземного банку так само як і вітчизняні банки мають право здійснювати банківську діяльність тільки після отримання банківської ліцензії. Реєстрація філій іноземних банків здійснюється шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру банків, за їх реєстрацію справляється плата у розмірі, встановленому Національним банком України, тощо.

Проект містить норму, згідно з якою право на відкриття філій мають іноземні банки країн, які співпрацюють у сфері протидії легалізації грошей, набутих злочинним шляхом, із Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) та з якими Україна уклала міжнародні договори про надання правової допомоги, якими передбачається визнання та виконання рішень судів України та про співробітництво у сфері здійснення банківського нагляду.

Статутний капітал іноземного банку не може бути менше ніж 100 мільйонів євро.

Необхідною умовою для відкриття філій іноземних банків є наявність мінімального розміру приписного капіталу не менше 5 мільйонів євро на момент реєстрації філії іноземного банку.

У проекті вводиться поняття приписного капіталу, яким є сума грошових коштів у вільно конвертованій валюті, перерахована іноземним банком для реєстрації, отримання банківської ліцензії та здійснення банківської діяльності філією іноземного банку в розмірі, встановленому цим Законом. Для потреб регулювання діяльності філій іноземних банків приписний капітал прирівнюється до статутного капіталу банку.

Крім того, проект передбачає внесення змін до повноважень загальних зборів учасників банку та спостережної ради банку. Це, зокрема, стосується надання права загальним зборам учасників банку, як вищому органу управління банку, приймати рішення щодо створення, реорганізації та ліквідації дочірніх підприємств, філій і представництв банку, затвердження їх статутів і положень, а також призначення і звільнення голови та членів правління (ради директорів) банку.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также