Готов ко второму чтению законопроект "О развитии автомобильной промышленности Украины"

25.12.2003, 11:43

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять во втором чтении проект закона "О развитии автомобильной промышленности Украины". (укр.)

Автори законопроекту стверджують, що в ньому виписано систему правових норм щодо регулювання розвитку автомобільної промисловості України, які мають сприяти залученню інвестицій у національну автомобільну галузь промисловості, узгоджуючи потреби в захисті інтересів вітчизняних виробників автомобілів з вимогами лібералізації ринку, пов'язаними з підготовкою вступу України до СОТ та адаптації чинного законодавства до норм ЄС.

Комітет вважає, що реалізація основних положень проекту створить передумови для забезпечення пріоритетності розвитку автомобільної галузі, паритетності впливу на цей розвиток окремих чинників. На думку членів Комітету, є переконливою аргументація авторів проекту на користь прийняття поданої законодавчої ініціативи, зокрема вбачаються обґрунтованими ставки ввізного мита на легкові автомобілі.

Для цілей цього закону, країною походження автомобіля, мотоцикла, комплектуючого виробу або запасної частини вважається Україна, якщо при виготовленні такого автомобіля, мотоцикла, комплектуючого виробу або запасної частини вартість використаних вузлів і деталей з інших країн чи невідомого походження становить менше 50% від ціни франко-завод виробника такого автомобіля, мотоцикла, комплектуючого виробу або запасної частини.

Запропоновано норму, відповідно до якої, "Тимчасово, від моменту набуття чинності Закону України "Про розвиток автомобільної промисловості України" до 31 грудня 2008 року, ввізне мито не справляється при ввезенні на митну територію України підприємствами з виробництва автомобілів, мотоциклів та/або комплектуючих виробів і запасних частин, які діють відповідно до Закону України "Про розвиток автомобільної промисловості України", товарів і комплектуючих виробів, які використовуються цими підприємствами для виробництва автомобілів, мотоциклів, комплектуючих виробів і запасних частин, країною походження яких є Україна, а також для будівництва, реконструкції, технічного обладнання та/або переобладнання виробничих потужностей, створення та/або модернізації об'єктів виробництва. Перелік таких товарів із визначенням кодів згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності, порядок і обсяги ввезення, а також критерії їх цільового використання та порядок здійснення контролю за ними визначаються Кабінетом Міністрів України, якщо такі товари не виробляються в Україні. В разі порушення умов цільового використання означених товарів платник податку зобов'язаний сплатити ввізне мито та пеню у порядку й розмірах, передбачених чинним законодавством.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також