В закон о прокуратуре будут внесены изменения

27.12.2003, 12:53

Комитет Верховной Рады рекомендует парламенту принять в первом чтении проект закона "О внесении изменений к Закону "О прокуратуре". (укр.)

Метою даного законопроекту є приведення законодавства про прокуратуру у відповідність до Конституції України та стандартів Ради Європи.

Члени Комітету зазначили, що в основу проекту закону покладено концептуальні положення Основного Закону, які визначають прокуратуру як єдину систему, на яку покладаються функції підтримання державного обвинувачення в суді, представництва інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених законом. Також нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство, нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах та інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян.

З метою створення правового підґрунтя для функціонування прокуратури за умов перебігу дії Перехідних положень Конституції України, проектом, вважають народні депутати, зроблено спробу визначити місце прокуратури в системі органів досудового слідства, враховуючи обмеження її функцій.

Так, відмовляючись від досудового слідства, прокуратура залишає за собою право в рамках нагляду за додержанням законів органами, що провадять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове слідство, прийняти до свого провадження будь-яку кримінальну справу при наявності обґрунтованих підстав про грубе порушення законодавства України органами досудового слідства.

Вдосконалено ряд норм та переглянуто зміст функції підтримання державного обвинувачення в суді.

Пропонується деякі нові положення, що стосується кадрових питань (відставка прокурорів, декларування доходів тощо).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также