Готов ко второму чтению законопроект о спецрежиме налогообложения сельхозпредприятий

31.12.2003, 12:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать во втором чтении проект закона "О внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины в связи с принятием Закона Украины "О Государственном бюджете Украины на 2004 год". (укр.)

Зокрема, змінами до Закону "Про податок на додану вартість" передбачається спеціальний режим оподаткування сільськогосподарських підприємств.

А саме, пропонується звільнити сільськогосподарські підприємства від обов'язків сплати цього податку за ставкою 15% до бази оподаткування.

Натомість, оподаткування операцій з продажу (поставки) сільськогосподарським підприємством сільськогосподарської продукції за такими ставками податку:

- 6% від вартості проданих (поставлених) товарів лісового господарства та рибальства, супутніх ним послуг;

- 9% від вартості проданих (поставлених) товарів сільського господарства, супутніх ним послуг.

Сума податку, отримана сільськогосподарським підприємством внаслідок застосування таких ставок, повністю залишається у власності сільськогосподарського підприємства, не підлягає сплаті (стягненню) до бюджету та використовується для відшкодування сум податків на додану вартість, сплачених (нарахованих) таким сільськогосподарським підприємством на ціну виробничих факторів, а також для інших, визначених ним цілей, якщо сума податку, нарахована (отримана) сільськогосподарським підприємством за цими ставками, є меншою за суму податку, нараховану ним на ціну виробничих факторів за 15% ставкою, то така від'ємна різниця не підлягає бюджетному відшкодуванню та включенню до складу валових витрат сільськогосподарського підприємства з метою оподаткування податком на прибуток підприємств.

За словами народного депутата Катерини Ващук, сільськогосподарське підприємство - суб'єкт спеціального режиму оподаткування матиме право на отримання бюджетного відшкодування при експорті сільськогосподарської продукції (супутніх послуг). При цьому сума бюджетного відшкодування розраховується за правилами, цього Закону, з урахуванням того, що для її розрахунку береться частина податкового кредиту, яка виникла внаслідок придбання таким сільськогосподарським підприємством виробничих факторів, використаних у виробництві експортованої сільськогосподарської продукції (супутніх послуг).

На засіданні Комітету наголошувалося, що зміни порядку оподаткування податком на додану вартість можуть здійснюватися лише шляхом внесення змін до цього Закону окремим законом з питань оподаткування цим податком. У разі якщо іншим законом, незалежно від часу його прийняття, встановлюються правила оподаткування цим податком, відмінні від зазначених у цьому законі, пріоритет мають норми цього закону. Це правило не поширюється на міжнародний договір (угоду), згода на який надана Верховною Радою України".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також