Разработаны изменения к закону о ставках акцизного сбора на алкогольные напитки

26.12.2003, 11:45

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту поддержать изменения к Закону "О ставках акцизного сбора на спирт этиловый и алкогольные напитки". (укр.)

Пропонується затвердити ставки акцизного збору на:

- вина виноградні натуральні з вмістом цукру не більш як 0,3 г/100 куб. см (сухі)- 0,25 грн. за 1 л;

- вина виноградні натуральні із вмістом цукру більш як 0,3 г/100 куб. см. (напівсухі, напівсолодкі)- 0,92 грн. за 1 л;

- вина виноградні з доданням спирту та міцні (кріплені) 0,10 грн. за 1 об'ємний відсоток спирту в 1 літрі.

За словами першого заступника голови Комітету Василя Цушка, на зброджені плодові та ягідні напої (сидр, перрі та інші) з доданням спирту, напої змішані, які містять алкоголь та суміші алкогольних напоїв з безалкогольними(крім зброджених плодових та ягідних напоїв (сидру, перрі та інших) без додання спирту)встановлюється ставка акцизного збору в розмірі 0,10 грн. за 1 об'ємний відсоток спирту в 1 літрі А тільки зброджені плодові та ягідні напої (сидр, перрі та інші) без додання спирту - 1,2 грн. за 1 л.

На спирт коньячний запропонована ставка у розмірі 16 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту.

Зазначалося, що на вироблені в Україні з вітчизняної сировини виноматеріали (крім сухих), які реалізуються посередницьким організаціям і населенню та виноматеріали (крім сухих), вироблені на підприємствах первинного виноробства для суб'єктів підприємницької діяльності, що не є виробниками виноробної сировини (винограду), крім підприємств вторинного виноробства, які використовують ці виноматеріали для виробництва готової продукції акцизний збір становитиме 1,5 грн. за 1 літр.

Чинний закон доповнено новими частинами, відповідно до яких, на спирт коньячний та спирт етиловий ректифікований виноградний, що використовується його виробниками для власних потреб при виробництві коньяків (бренді) та вин діє нульова ставка акцизного збору.

На спирт коньячний, реалізований підприємством, яке має ліцензію на виробництво спирту коньячного або коньяку, іншому підприємству, яке має ліцензію на виробництво спирту коньячного або коньяку, відповідно до виданого, згідно чинного законодавства, наряду також встановлено нульову ставку.

Передбачається встановити на спирт етиловий, що використовується закладами та установами охорони здоров'я для забезпечення лікувально-діагностичного процесу і виконання лабораторних досліджень, а також суб'єктами підприємницької діяльності для виготовлення лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів, в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України, ставку акцизного збору в розмірі 2,0 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту. На спирт етиловий, що використовується суб'єктами господарювання для виготовлення оцту спиртового в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів України, - у розмірі 3,0 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту. На спирт етиловий, що використовується суб'єктами підприємницької діяльності для виготовлення вибухових речовин, парфумів та нітроцелюлози в межах квот, встановлених КМУ, - в розмірі 3,0 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також