Разработаны изменения в Криминально-процессуальный кодекс Украины

11.02.2003, 18:54

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранной деятельности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в Криминально-процессуальный кодекс Украины. (укр.)

Законопроектом пропонується розширити коло осіб, до яких не може бути застосовано такий запобіжний захід як взяття під варту, та обмежити строки тримання під вартою окремих категорій осіб.

У чинному Кодексі тримання під вартою не може бути застосовано щодо осіб, котрі вчинили злочини, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше трьох років.

Проектом, зокрема, передбачається виключити застосування взяття під варту до осіб, які вчинили злочини невеликої тяжкості, а також до певних осіб за віком і станом здоров'я, які вчинили злочини середньої тяжкості і тяжкі злочини.

Автори законопроекту, народні депутати В. Онопенко, В. Сіренко, В. Мойсик, пропонують також взяття під варту застосовувати в справах про злочини середньої тяжкості, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк три роки і більше, але не до всіх осіб, а у визначених випадках.

Серед запропонованих змін пропозиція щодо того, що тримання під вартою може бути не більше двох місяців за злочини середньої тяжкості, а також тяжкі злочини, вчинені через необережність.

Автори пропонують продовжити тримання під вартою на строк до дев'яти місяців тільки за умисні тяжкі і всі особливо тяжкі злочини та на строк до 18 місяців тільки за умисні особливо тяжкі злочини.

За підрахунками авторів проекту, у разі його реалізації із 697 складів злочинів (стільки їх загалом передбачено чинним Кримінальним кодексом України), вчинення яких сьогодні робить можливим застосування взяття під варту, у законодавстві буде визначено 148 складів злочинів середньої тяжкості, у разі вчинення яких взяття під варту може бути застосовано лише за певних умов, а також ще 207 складів злочинів невеликої тяжкості, у разі вчинення яких взяття під варту здійснюватися не може (існує ще п'ять інших видів запобіжних засобів, які слід застосувати до таких осіб, а також тимчасовий запобіжний засіб - затримання підозрюваного).

Таким чином, залишається 342 склади злочинів, у разі яких взяття під варту може застосовуватися виходячи із однієї лише тяжкості злочину, з урахуванням деяких інших обставин, визначених Кримінально-процесуальним кодексом.

На думку авторів законопроекту проблема є нагальною і потребує вирішення до розгляду і прийняття Верховною Радою нового Кримінально-процесуального кодексу для того, щоб запропоновані цим проектом зміни врахувати у ньому.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также