Разработан законопроект о госрегулировании рынка лотерей

20.02.2003, 11:53

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона о государственном регулировании деятельности по выпуску и проведению лотерей и денежных розыгрышей. (укр.)

Проект закону спрямовано на посилення державного контролю над ринком лотерей, збільшення доходів консолідованого бюджету шляхом введення державної монополії з випуску та проведення лотерей та грошових розіграшів. Зокрема, передбачено випуск лише державних лотерей, які запроваджуються державою для фінансування дефіциту Державного бюджету та розповсюджуються по всій території України. Водночас, випуск лотерей, які не мають статусу державних, заборонено.

Запропоновано норму, згідно з якою організатором державних лотерей є Міністерство фінансів України, яке видає ліцензії на проведення кожного окремого їх типу. Ця державна установа має вести єдиний реєстр лотерей, а також приймати рішення про економічну доцільність або недоцільність запровадження окремого типу державної лотереї, у тому числі з точки зору дотримання переваг державної монополії на цю діяльність.

Передбачається положення, що державна лотерея не може містити умов її проведення, за якими витрати на її організацію, а також виплати призового фонду здійснюється за рахунок держбюджету, цільових державних фондів або кошторисів на утримання органів державного управління чи заснованих ними установ, організацій та підприємств.

Автори проекту вважають, що виплата призів має здійснюватися за рахунок коштів призового фонду, визначеного оператором. З метою запобігання створенню фінансових пірамід, забороняється виплата призів за рахунок коштів, отриманих оператором державної лотереї в кредит (позику), довірче управління чи за іншими підставами, відмінними від продажу білетів (лотерейних шансів) і власних коштів цього оператора, вільних від зобов'язань.

Запропоновано заборонити проведення розіграшів з метою рекламування окремих політичних або релігійних течій, окремих професійних спілок, об'єднань громадян, створених для захисту спільних політичних чи релігійних інтересів, а також окремих кандидатів на виборні посади під час проведення їх передвиборних компаній або впродовж їхнього перебування на виборних посадах.

За пропозицією народного депутата С. Терьохіна, ухвалено рішення створити робочу групу для опрацювання зазначеного законопроекту до другого читання, розглянувши окремі положення його проекту закону "Про лотереї та грошові розіграші".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также