Законодательство Украины согласовывают с нормами ВТО

03.02.2003, 11:50

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендовал парламенту поддержать за основу правительственный проект закона о внесении изменений в Закон "О внешнеэкономической деятельности" (по лицензированию экспортно-импортных операций). (укр.)

Основною метою проекту є приведення статті 16 чинного Закону у відповідність з нормами Угоди СОТ про процедури ліцензування імпорту. Зокрема, запропоновано викласти її в новій редакції, визначивши такі положення як автоматичне та неавтоматичне ліцензування, терміни розгляду та прийняття рішень щодо видачі ліцензій залежно від процедури ліцензування, механізми розподілу квоти у разі неавтоматичного ліцензування тощо.

Передбачено, що ліцензування імпорту товарів запроваджується в Україні у разі значного порушення рівноваги щодо певних товарів на внутрішньому ринку, особливо сільськогосподарської продукції, продуктів рибальства, продукції харчової промисловості та промислових товарів широкого вжитку першої необхідності або інших товарів чи інших товарів, що мають вагоме значення для життєдіяльності України.

Автори законопроекту пропонують запровадити норму, згідно з якою рішення про застосування режиму ліцензування експорту (імпорту) товарів, в тому числі встановлення квот (кількісних або інших обмежень) приймається Кабінетом Міністрів України за поданням Міністерства економіки та з питань інтеграції України. За діючим Законом вирішення цього питання покладено на Верховну Раду України.

Запропонована норма, що "у разі застосування антидемпінгових, компенсаційних або спеціальних заходів щодо захисту вітчизняного товаровиробника рішення про встановлення режиму ліцензування приймається Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі згідно із законодавством". Також стосовно кожного виду товару може встановлюватися лише один вид ліцензії.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также