Готов ко второму чтению проект закона о борьбе с терроризмом

08.02.2003, 12:59

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал парламенту принять во втором чтении проект закона о борьбе с терроризмом, внесенный группой народных депутатов. (укр.)

Законопроектом визначаються правові та організаційні основи боротьби з тероризмом в Україні, повноваження і обов'язки органів виконавчої влади, об'єднань громадян і організацій, посадових осіб та окремих громадян у сфері боротьби з тероризмом, порядок координації їх діяльності, гарантії правового і соціального захисту громадян у зв'язку із здійсненням боротьби з тероризмом.

Після першого читання до Комітету надійшло ряд пропозицій та зауважень, які були враховані під час підготовки до другого читання. Зокрема, дано нові визначення поняттям "тероризм", "терористичний акт", "технологічний тероризм", "терористична діяльність", "міжнародний тероризм" тощо. В редакції до другого читання "тероризм" - це цілеспрямоване застосування насильства для досягнення певних політичних, ідеологічних чи інших цілей шляхом захоплення заручників або інших посягань на життя чи здоров'я ні в чому невинних людей або вчинення інших суспільно небезпечних діянь з цією ж метою".

Документом також визначені правові основи боротьби з тероризмом. Їх складають Конституція України, Кримінальний кодекс України, цей Закон, Європейська конвенція про боротьбі з тероризмом, 1997 р., Міжнародна конвенція про боротьбі з фінансування тероризму, 1999 р., інші міжнародні договори України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, укази і розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів, а також інші нормативно-правові акти, які приймаються на виконання законів України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также