Законопроект о Государственной миграционной службе в Украине готов к рассмотрению

11.03.2003, 11:21

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам прав человека, национальных меньшинств и межнациональных отношений рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона о Государственной миграционной службе в Украине. (укр.)

Проект закону визначає: основні завдання державної міграційної служби; законодавство, яким керуються органи державної міграційної служби; систему, статус та функції органів державної міграційної служби; функції органів державної міграційної служби в Автономній Республіці Крим, областях, містах, районах, районах у містах; права органів державної міграційної служби; порядок застосування зброї і спеціальних засобів службовими особами органів державної міграційної служби; порядок проходження служби в органах міграційної служби; правовий і соціальний захист особового складу; відповідальність службових осіб та їх матеріальне і соціально-побутове забезпечення; фінансування органів державної міграційної служби; контроль і нагляд за її діяльністю.

Голова Комітету Г. Удовенко зазначив, що проблема неконтрольованої міграції в Україні загострилася. За його словами, "зросли спроби використання транскордонною злочинністю каналів нелегальної міграції для торгівлі людьми, контрабанди наркотиків та зброї". Окрім зазначеного, розпорошеність функцій по регулюванню міграційних процесів між рядом Міністерств та відомств призводить до економічних збитків, а у сфері боротьби з нелегальною міграцією - до реальних загроз національній безпеці. Процес розширення Європейського союзу та його сусідство з Україною, підкреслив Г. Удовенко, призводить до посилення вимог щодо управління міграційними потоками та організації чіткого державного контролю у цій сфері. Тому необхідність прийняття законопроекту про державну міграційну службу є надзвичайно актуальною. У проекті закону, який розглядається, чітко визначені основні завдання органів державної міграційної служби, діяльність яких спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері міграції та громадянства.

Члени Комітету під час обговорення зазначеного законопроекту висловили ряд зауважень щодо загальної концепції та формулювання окремих його статей. Зокрема, запропоновано конкретизувати деякі норми проекту в частині, що стосується прав міграційної служби на затримання осіб, огляд службових та жилих приміщень, носіння зброї працівниками міграційної служби.

Окремого уточнення та доопрацювання, на думку депутатів, потребують положення законопроекту, які визначають джерела фінансування та порядок матеріального забезпечення міграційної служби та перелік пільг, що надаються її працівникам.

Стурбованість у народних депутатів викликала відсутність у проекті ефективної системи захисту прав робітників-мігрантів з України.

Народні депутати зазначили, що реалізація Закону "Про державну міграційну службу в Україні" дозволить сконцентрувати в одному органі виконавчої влади практично усі повноваження по управлінню міграційними процесами в державі та задовольнити вимоги Європейського союзу по проведенню адміністративної реформи у цій сфері.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також