Разработан законопроект по урегулированию арендных отношений

29.03.2003, 12:44

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон "Об аренде государственного и коммунального имущества". (укр.)

Внесений проект спрямований на вдосконалення правового регулювання орендних відносин, насамперед, в напрямку посилення контролю за використанням переданого в оренду державного та комунального майна.

Зокрема, визначаються органи, які здійснюють державну політику у сфері оренди та контролюють використання майна, переданого в оренду. Це - Фонд державного майна, регіональні відділення і представництва щодо державного майна, органи, уповноважені Верховною Радою Автономної Республіки Крим (стосовно майна, яке належить АРК), органи місцевого самоврядування (щодо майна, яке перебуває у комунальній власності).

З метою залучення широкого кола потенційних орендарів, пропонується скасувати існуюче обмеження кола орендарів - фізичних осіб виключно суб'єктами підприємницької діяльності та встановити конкурсний спосіб відбору орендаря.

Виходячи з практики орендних відносин, вносяться уточнення повноважень орендодавців щодо оренди майна Автономної Республіки Крим і комунального майна, яке перебуває на балансі господарських товариств і щодо права підприємств передавати в оренду нерухоме майно. Також пропонується передавати на баланс орендаря орендовані будівлі та споруди на відміну від чинної норми стосовно орендованих приміщень, частин будівель та споруд.

Вноситься пропозиція включити до суттєвих вимог договору оренди положень про види забезпечення виконання орендарем своїх зобов'язань, визначених Цивільним кодексом, а також порядок здійснення орендодавцем контролю за об'єктом оренди, що буде сприяти зменшенню ризиків неплатежів та пошкодження майна.

Пропонується до методики розрахунку та порядку використання орендної плати чинного Закону додати визначення пропорцій розподілу орендної плати між відповідним бюджетом, орендодавцем і балансоутримувачем. Чітко регламентується використання Фондом державного майна, його регіональними відділеннями та представництвами належної їм частини орендної плати.

Удосконалюється порядок використання плати за суборенду нерухомого та іншого індивідуально визначеного майна у випадку, коли вона перевищує орендну плату.

Передбачаються зміни до порядку відшкодування орендареві вартості невіддільних поліпшень, здійснених за рахунок власних коштів з дозволу орендодавця, що дозволяє уникнути подвійної компенсації витрат орендаря.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також